Personalen slår tillbaka om Gustavsgården

Sjuksköterskan Aine Brodd och undersköterskan Pia Zwhalén.
Sjuksköterskan Aine Brodd och undersköterskan Pia Zwhalén.
Politikerna tvistar om Gustasvgården. Media rapporterar om brister och Värmdöbor är upprörda. Mitt i allt hamnar personalen, som har tröttnat på att hamna i negativ fokus.
– Vi gör ett bra jobb och det måste fram, säger undersköterskan Pia Zwahlen.

Pia Zwahlen har jobbat som undersköterska på Gustavsgården i 20 år. För henne är jobbet det bästa som finns.
– Det är tungt och det kan vara jättestressigt ibland, men det finns inget bättre än att vara här, säger hon.
Men nu har det blivit för mycket.
– Det har varit jobbigt, säger hon och syftar på den senaste tidens uppståndelse om äldreboendet.

LÄS OCKSÅ: Larmet: Äldre på Gustavsgården undernärda

Först kom Arbetsmiljöverket och krävde att 41 lägenheter skulle byggas om. Sedan kom överraskande planer på privatisering följt av demonstration och protester. Och när det var dags för lägenheterna att byggas tvingades äldre flytta in i containerliknande baracker.

Kan inte garantera patientsäkerheten

Knappt hade det första dammet från renoveringen hunnit lägga sig innan nyheten om rapporten slog ner. Där framkommer bland annat att Värmdös medicinskt ansvarig sjuksköterska, som gjort rapporten, inte kan garantera patientsäkerheten på boendet och att mer än hälften av de äldre lider av undernäring eller är i riskzonen för undernäring.
– Det blev spiken i kistan. Folk frågar mig när jag är ute på stan vad vi gör med våra boende här egentligen. Då ska man stå där och förklara sig. Det har inte känts så bra, säger Pia Zwahlen.

Sjuksköterska Aine Brodd (till vänster) och Pia Zwahlen pratar om rapporten där Gustavsgården fick mycket kritik.

”Som att vara del av en cirkus”

Sjuksköterskan Aine Brodd har arbetat på Gustasvgården i tio år, men aldrig har hon varit med om något liknande.
– Det är som att vara en del av en cirkus. Folk stannar i sina bilar och pekar när de åker förbi. Okända personer tar kort. Men vi stödjer varandra och har ett bra arbetsklimat. Vi gör ett bra jobb, säger hon.

”Folk stannar i sina bilar och pekar när de åker förbi. Okända personer tar kort. Men vi stödjer varandra och har ett bra arbetsklimat. Vi gör ett bra jobb”

Kommunen har känt till bristerna

Jan Dolk.

Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

För få sjuksköterskor, problem med hög sjukfrånvaro och chefer som kommit och gått har varit en stor del av problematiken, något som styrande politiker vetat om länge.
– Det har varit en viss personalturbulens, det är inget nytt, sa Jan Dolk (KD), vård- och omsorgsnämndens ordförande, när Mitt i intervjuade honom om rapporten.

LÄS OCKSÅ: Sjuk personal – då vill kommunen sälja

Vill se politiker på äldreboendet

Pia Zwahlen tycker att politikerna borde hälsa på lite oftare på boendet.
– Man fattar hastiga beslut om oss, utan att informera. Vi får inte reda på någonting och ser aldrig några politiker här, säger hon.
Aine Brodd tycker att rapporten är välgjord.
– Medicinskt ansvarig sjuksköterska har varit bra på att ta upp saker som vi har jobbat på. Men en sådan rapport förklarar inte alltid varför det finns så många i riskzonen för undernäring, att det inte har att göra med hur personalen sköter sitt jobb, säger hon.

Det som också står i rapporten, att personalen skulle ge lugnande medel vid oro före andra insatser, håller hon inte med om.
– Det tar jag väldigt personligt. Så gör vi inte här. Dessutom lyfter rapporten även positiva förbättringar som har hänt, säger hon.

Gustavsgården, Värmdös största kommunala äldreboende.

Hoppas se förändringar

Nu hoppas de båda att all uppmärksamhet kring Gustavsgården kan leda till förbättringar. Helst vill de se fler sjuksköterskor, stabilitet i såväl personalgruppen som ledning och bättre rutiner. Sedan hoppas de att lugnet kan lägga sig över arbetsplatsen.
– Så att vi kan göra ett bra jobb så att boende och personal ska trivas här, säger Aine Brodd.

LÄS OCKSÅ: Nu svarar kommunen om Gustavsgården

LÄS OCKSÅ: PRO om Gustavsgården: Skamligt!


Några av kommentarerna som kommit in om personalen på Gustavsgården:

Det känns hårt med allt som skrivs om Gustavsgården, lider med alla er som arbetar där. Vår mamma blev otroligt väl omhändertagen under sina sista år tack vare underbara medarbetare

Jag blir ledsen och bedrövad när jag läser artikeln. Det behövs pengar direkt till anställda, utbildning och aktivitet. Behövs inte fler pengar till utredare som sitter på ett kontor och tycker till. Åk dit, umgås med dom äldre och den fantastiska personalen, all fakta och info finns där”.

Mamma var där, hon dog för 1 år sedan, men hon gick upp flera kilon innan hon dog, så jag har bara fina minnen från Gustavsgården

Maten på Gustavsgården är mycket bättre än på många andra ställen. Egen restaurang med hemlagad husmanskost och flera olika rätter att välja mellan till lunch. Problemet är liksom i hela Sverige att personalen flyr, både sjuksköterskor och undersköterskor pga hög arbetsbelastning, dålig lön och ingen som helst möjlighet till att utvecklas inom yrket. Statusen för vårdyrket måste höjas och politikerna måste inse att det inte kan snålas i de här verksamheterna

Jag är så stolt över vårdpersonalen på GG