ANNONS

Personalen har inte fått utbildning om ny lag

I Väsby är spelmissbrukare hänvisade till landstinget för vård.
I Väsby är spelmissbrukare hänvisade till landstinget för vård.
Upplands Väsby kommun hänvisar idag spelmissbrukare till landstinget. Men om de märker av ett ökat behov kan de komma att erbjuda nya behandlingar.
ANNONS

Sedan årskiftet ska spelberoende erbjudas stöd i alla kommuner i Sverige. I Upplands Väsby hänvisas spelberoende idag till landstinget för medicinska behandlingar och terapi. Kommunen erbjuder gruppbehandling för personer med beroendeproblematik men inte särskilt utformat för spelberoende.

– Om behov visar sig vara stort av behandling för spelberoende kommer vi att revidera den behandling vi har idag för att den ska kunna matcha spelberoendeproblematiken, säger Charlotta Marklund, chef för individ och familjeomsorgen i Upplands Väsby.

Nu får Stockholmare vård för spelmissbruk

För den som behöver det erbjuder kommunen budget- och skuldrådgivning. Anhöriga till personer med olika former av beroendeproblematik har möjlighet att få stöd av kommunen.

– Vi erbjuder stöd i anhörigcirklar, säger Charlotta Marklund.

Under 2018 kommer medarbetare som arbetar i beroendeverksamheten ges kompetensutveckling för spelberoende. Behov av kompetensutveckling i ämnet för medarbetare inom andra områden kommer att ses över.

Olika vård beroende på var du bor

ANNONS

 Kommunen bedriver arbete för olika målgrupper för att förebygga beroendeproblematik, till exempel genom ungdomsfältare som befinner sig på arenor där ungdomar finns, säger Charlotta Marklund.

Fakta

Hjälp kommunen erbjuder

  1. Skuldrådgivning? Ja
  2. Terapi? Nej
  3. Utbildad personal? Nej, inte ännu
  4. Anhörigstöd? Ja
Källa: Upplands Väsby kommun
ANNONS