ANNONS

Persondata låg på usb-minnen

En enhet hos socialtjänsten har i flera år sparat känsliga uppgifter på olika usb-minnen – något som strider mot lagen.
ANNONS

Det hela uppdagades i november 2013. En månad senare gjorde kommunen en Lex Sarah-anmälan för att se vad som gått fel.

Det handlar om allvarligt slarv med namn, känsliga uppgifter och personnummer hos introduktionsenheten, som har till uppgift att hjälpa flyktingar in i samhället.

Enheten ska ha sparat uppgifterna i flera dokument på olika usb-minnen, så länge som upp till 13 år.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som granskat ärendet, har man brutit mot personuppgiftslagen (PUL) och gällande sekretessbestämmelser.

Datainspektionen är den myndighet som har tillsyn över att PUL följs. Där menar man att det finns risker med att hantera känslig information på usb-minnen.

De är lätta att tappa bort och känsliga uppgifter riskerar att röjas.

– Om det tydligt framgår var uppgifterna kommer ifrån kan det kopplas ihop med att de här personerna har med socialtjänsten att göra, säger Magnus Bergström, it-säkerhetsspecialist på Datainspektionen.

Enligt myndigheten har man inte fått in någon anmälan om det inträffade, och man kan ännu inte svara på om det föranleder en tillsyn mot verksamheten.

Kommunen har så här långt inte sett att uppgifter från usb-minnena läckt ut.

ANNONS

– Såvitt vi kan se och en extern utredning visat så har inte uppgifter hamnat i orätta händer, säger Maria Berglund, verksamhetschef på arbete och försörjning hos kommunen.

Ännu är inte problemet ur världen. Socialnämnden har svarat IVO att man vidtagit åtgärder, bland annat genom att samla in usb-minnena och utbilda personal.

Men det är inte tillräckligt, anser IVO: Nämnden måste visa hur chefer inom verksamheten ska få bättre insyn i introduktionsenhetens arbete.

– Det är helt förkastligt att man sparat uppgifter på usb-minnen, det är inte tillåtet och det är lagvidrigt. Vi kommer att ta tag i ärendet igen, säger Tomas Nimreus Silfversward (FP), vice ordförande i socialnämnden.

Det är helt förkastligt att man sparat uppgifter på usb-minnen.Tomas Nimreus Silfversward (FP)

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.