25 personer ska testa elcyklar i nytt projekt

Albin Niklasson är en av årets 25 testcyklister.
Albin Niklasson är en av årets 25 testcyklister.
Ett nytt projekt ska få invånarna i Huddinge, Haninge, Tyresö och Nynäshamn att resa mer klimatsmart och välja cykeln i stället för bilen.
Nu har 25 personer har valts till ambassadörer som ska testa elcyklar i maj.

Syftet med projektet, som är ett samarbete mellan kommunerna Huddinge, Haninge, Tyresö och Nynäshamn samt energi- och klimatrådgivningen, är att ge fler möjligheten att resa klimatsmart och välja bort bilen.

Bland 465 intresserade valdes 25 personer ut som cykelambassadörer under maj månad. De utvalda personerna ska bland annat cykla tre kilometer i veckan, dokumentera turerna i en resedagbok samt inspirera andra att cykla, bland annat via sociala medier.

– Det finns ju många positiva aspekter med cykling – hälsan förbättras, utsläppen minskar och cykeln är ett smidigt transportmedel som kan ersätta bilen i många situationer. Vi tror att testpersonerna kommer att vara bra på att lyfta fram fördelarna, säger Robin Söderström, energi- och klimatrådgivare, som leder projektet. 

”Normalt kör jag mycket bil”

En av dem som får låna och testa en lådelcykel är mäklaren Albin Niklasson från Nynäshamn.

– Tanken är att jag ska ställa bilen och ta cykeln när jag ska träffa kunder och ha visningar. Normalt kör jag mycket bil men jag hoppas att det här blir startskottet för ett liv där jag kommer att cykla mycket även fortsättningsvis, säger han.