ANNONS

Nu får unga hbtq-personer en egen mötesplats i Skärholmen

Alle Eriksson och Jenny Eiseb Söderstrand, projektledare för Egalia hbtq fritdshäng för ungdomar i skärholmen
Alle Eriksson och Jenny Eiseb Söderstrand, projektledare för Egalia
Nästa vecka öppnar Egalia – en mötesplats för hbtq-ungdomar i Skärholmen.
– Tanken är att man ska få gemenskap och nya nätverk och känna att det finns fler som är som jag, säger Jenny Eiseb Söderstrand, verksamhetsledare på Egalia.
ANNONS

Den 18 september slår fritidshänget Egalia upp portarna i Skärholmen. Där kan hbtq-ungdomar i Skärholmen, Vårberg, Sätra och Bredäng träffa andra unga med liknande erfarenheter.

Fritidshägnet vänder sig till ungdomar mellan 13 och 19 år och är öppet en dag i veckan.

Tanken är att det ska vara en trygg mötesplats där ungdomar som är homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer, eller tror att de kanske är det, kan träffa varandra.

– Det finns ett stort behov av gemenskap, nya nätverk och att känna att jag inte är ensam utan att finns fler som är som jag, säger Jenny Eiseb Söderstrand.

Egalialedaren Abdullah Al-Khafaj och Jenny Eiseb Söderstrand, hbtq fritidsgård för ungdomar skärholmen

Egalialedaren Abdullah Al-Khafaj och Jenny Eiseb Söderstrand, projektledare för Egalia.

Egalia har sedan flera år tillbaka ett fritidshäng för hbtq-ungdomar vid Danvikstull på Södermalm. Trycket där är högt men att de nu öppnar också i Skärholmen har även andra skäl.

– Vi ser att många inte kommer till oss på Södermalm av olika anledningar. Det kan handla om att man inte får åka in till stan kvällstid eller att man inte har råd med busskort. Men också att man inte känner sig hemma med de andra besökarna som är i stan, säger Jenny Eiseb Söderstrand.

Ungdomar längs hela röda linje söderut är välkomna

Egalia i Skärholmen vänder sig till ungdomar längs hela röda linjen söderut, även dem i Botkyrka. Var i Skärholmen Egalia ligger är hemligt. Den som vill besöka fritidshänget får kontakta dem via sms, mejl eller Instagram.

ANNONS

– Vi vill att folk ska känna sig trygga med att komma till oss utan att behöva komma ut som hbtq. Personen ska själv få välja om och när man vill göra det. I ett lokalt sammanhang kan ryktet sprida sig och många vill att ingen ska få veta eftersom många ungdomar som vi riktar verksamheten till har erfarenheter av att inte bli accepterade i sin könsidentitet eller sexualitet, säger Jenny Eiseb Söderstrand.

Anonymiteten är också skälet till att de valt just Skärholmen.

– Det är en knutpunkt där man kan shoppa, gå på bio och bowla. Man åker dit av många olika anledningar så du kan åka dit utan att någon behöver veta att du är hos oss, säger Jenny Eiseb Söderstrand.

Egalia i skärholmen nås på instagram: egalia_skarholmen,  på sms till 076-3948703 eller mejla till egalia@stockholm.rfsl.se