ANNONS

42 dömda av obehörig nämndeman

katarin hahr
Katarina Hahr fick sin dom i juli. Nu tas målet om.
42 gånger dömde nämndemannen vid Stockholms förvaltningsrätt – utan att ha laglig rätt till det. Nu kan flera fall behöva tas om. Ett av dem är Kungsholmsbon och radioprofilen Katarina Hahrs strid om ledsagning.
ANNONS

Det var i början av december som misstaget upptäcktes. En nämndeman vid Stockholms förvaltningsrätt hade tjänstgjort i hela 11 månader – utan att ha rätt till det. Totalt har han dömt i 42 fall.

En av de drabbade är radioprofilen Katarina Hahr, just nu aktuell med programmet ”Katarina Hahr möter” på P1. Hon har varit blind sedan hon var 31 år och har sedan 2015 kämpat mot Kungsholmens stadsdelsförvaltning efter att hennes rätt till ledsagare enligt LSS togs bort. Målet har varit att både kunna ha ett drägligt privatliv och kunna utföra sitt jobb. När hon överklagade sin dom till kammarrätten fick hon plötsligt höra talas om misstaget. Kammarrätten skickade nämligen tillbaka ärendet till förvaltningsrätten – eftersom domen sågs som ogiltig och måste tas om.

– Jag nästan inga ord för vad jag känner. Det är en Kafka-artad situation, säger Katarina Hahr.

”Det är en Kafka-artad situation”

Det tog ungefär sju månader för kammarrätten att ta upp ärendet. Nu måste hela processen göras om från första instans.

– Jag ser bara framför mig hur tiden och åren går. Jag har en mycket sämre livskvalitet nu och det klarar man när man tänker att det kommer att ordna sig. Men just nu känns det väldigt tungt, säger hon.

Enligt lagen måste en nämndeman vara folkbokförd i den domkrets som domstolen hör. Nämndemannen i fråga bor i de norra delarna av Stockholms län som tillhör Uppsala domkrets. Han har därför ingen laglig rätt att döma i Stockholm. Enligt förvaltningsrätten har han tjänstgjort sedan i januari och felet upptäcktes inte förrän i början av december.

– Vi ska ha en kontroll på det och här har den uppenbarligen brustit, säger Christian Groth som är chefsrådman på förvaltningsrätten.

För de som dömts av den obehörige nämndemannen sker olika saker beroende på var i processen man är. Om domen är ny och den drabbade väljer att överklaga kan kammarrätten helt enkelt ogiltigförklara förvaltningsrättens dom. Det var det som hände i Katarinas Hahrs fall.

ANNONS

Om domen redan har vunnit laga kraft blir det mer komplicerat. Enligt Christian Groth rör flera av fallen tvångsvård – och några av dem vård som redan har genomförts. Möjligen skulle det kunna bli tal om skadestånd. Den drabbade som är missnöjd med sin dom kan också begära resning – alltså att hela rättegången tas om.

– Sedan om det verkligen blir resning är svårt att säga. Det här är stökigt och saken är långt ifrån avklarad, säger Christian Groth.

”Det här är stökigt och saken är långt ifrån avklarad”

Hur vanligt är det att sånt här händer?

– Jag har inte under mina 11 år här varit med om något liknande. Däremot har nämndemän flyttat utan att berätta något men det brukar upptäckas fortare.

Hur ska ni göra för att det inte ska inträffa igen?

– Vi måste vässa våra rutiner. Till exempel att alltid två personer kontrollerar listorna. Det här få bara inte hända, säger Christian Groth.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.