En takbar för 300 personer öppnade framför deras balkonger

Grannar blir störda av den nya takbaren på Mall of Scandinavia.
Grannar blir störda av den nya takbaren på Mall of Scandinavia.
När en stor takbar för 300 personer nyligen öppnade på Mall of Scandinavia kom det som en chock för grannarna vars uteplatser ligger bara några meter bort.
– Allt ljud och insyn gör att det känns som att takbarens gäster är i vårt vardagsrum, säger Anders Melander.
Han och de andra grannarna känner sig överkörda av centrumägaren, men allt har skötts enligt regelboken, säger kommunen.

I slutet av juni öppnade en 1 600 kvadratmeter stor takbar på Mall of Scandinavias tak. Ett välkommet sommarinslag för många besökare – vissa dagar har det varit upp till 2 000 gäster på en dag, enligt köpcentrumägaren Unibail-Rodamco.

Men det har inte varit lika välkommet för de närmsta grannarna i radhusen på taket, vars uteplatser ligger bara några meter från takbaren. För dem kom det som en chock när de kort innan öppnandet fick vetskap om takbaren.

Överraskades av foodtrucks

Flera av dem blev varse vad som var på gång när – de strax före midsommar – vaknade mitt i natten av att fem foodtrucks lyftes upp på taket med en lyftkran.

När de boende insåg omfattningen av takterrassen, efterfrågade de insyn- och bullerskydd från centrumägaren, säger Anders Melander, ordförande i bostadsrättsföreningen. De boende trodde då att deras önskemål skulle tillmötesgås, men inget har hänt.

Anders Melander och Michaela Stenaldi bor vid den nya takbaren.

Anders Melander och Michaela Stenaldi är närmsta grannar till den nya takbaren, och har efterfrågat någon slags insyn- och bullerskydd av centrumägaren, men har fått nobben.

Insynen ett problem

Han berättar att grannarna inte är emot att området utvecklas, men att de tycker att ljudnivån och insynen från upp till 300 personer samtidigt mellan klockan 11 och 22, flera gånger i veckan under hela sommaren, är något helt annat.

– Vi bor i en urban miljö, det är inte så att det inte får hända något, tvärtom. Att det är matcher och ståhej när man bor intill Friends arena det visste vi om. Men nu vill vi knappt vara på våra uteplatser. Allt ljud och insyn gör att det känns som att takbarens gäster är i vårt vardagsrum, säger Anders Melander

Michaela Stenaldi, som bor några dörrar bort med sin familj, stämmer in. Hon berättar att musiken studsar mot väggarna och upp till hennes familjs radhus.

– Det är trevligt att det är lite liv, det har vi som bor här valt. Men det här är mycket närmre och en annan typ av störande ljud. Det är som att det sitter människor på andra sidan staketet. Vi har dessutom flera barn, så det är inte lätt med läggningen eftersom sovrummen ligger mot takbaren.

Takbaren på MoS har fem food trucks.

Radhusen ligger ovanför foodtrucken längst ner i bild.

”Vi vill ha en bra dialog”

Centrumchefen Sofia Rundström pekar däremot på att köpcentret hela tiden har varit tydliga med att de är öppna för att sätta upp någon typ av skydd – men först nästa säsong.

– Den här säsongen diskuterar vi däremot gärna något skydd som inte kräver bygglov, som att sätta upp växter till exempel, där de anser att det är för mycket insyn. Vi är inte ute efter att vara osams, utan vi vill ha en bra dialog, säger hon.

Varför de inte har hanterat insynsaspekten redan den här säsongen förklarar hon med att det är individuellt hur mycket insyn det är och hur man störs som granne.

”Hanterats enligt regelboken”

När bygglovsansökan för takbaren kungjordes i dagspressen och på stadens anslagstavla fanns det möjlighet för grannarna att komma in med synpunkter, enligt Agneta Öström, bygglovsarkitekt på kommunen. 

Men grannarna missade ärendet, inga synpunker kom in och ett tidsbegränsat bygglov som gäller till oktober beviljades. 

Takbaren Top Floor på Mall of Scandinavia.

Upp till 300 personer får vistas på takterrassen samtidigt.

Kan överklaga i efterhand

Kommunen missade därefter att meddela bostadsrättsföreningen att bygglovet beviljats. Kommunen har meddelat i efterhand och grannarna har nu möjlighet att överklaga.

När det gäller serveringstillståndet har allt gått enligt regelboken, enligt Hans Svensson, på tillståndsenheten.

– Att det ligger nära bostäder är inget man tar hänsyn till så länge serveringstiden inte är längre än till klockan 22. Man har rätt till dygnsvila mellan 22 och 06. Baren måste också hålla sig till normal bullernivå. Men blir det flera klagomål, kan det bli svårare att få nytt tillstånd, säger han.