Min lokala hjälte

Här är personer som vill lyssna på dig

Från vänster: Sarah Hansen Karaduman, Ahmet Kan och Michael Frejd.
Från vänster: Sarah Hansen Karaduman, Ahmet Kan och Michael Frejd.
Ser du en person med ordet "medborgarvärd" på ryggen - passa på att klaga, fråga, berätta. Sedan december arbetar sex personer som en länk mellan dig och Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltning.
– Det här ligger mig varmt om hjärtat, säger Ahmet Kan, som har 20 år som fältassistent bakom sig.

Vinden viner i byggnadsställningarna till höghuset som håller på att byggas vid tunnelbanan i Tensta centrum. Det är en iskall onsdagseftermiddag när Mitt i möter upp Michael Frejd och Ahmet Kan utanför Medborgarkontoret.

– Vi börjar här. Sedan ska vi äta en bit mat och åka vidare till Spånga centrum, säger Michael Frejd.

Sedan november har stadsdelsförvaltningen anställt sex medborgarvärdar som delar sin tid mellan Tensta, Spånga, Bromsten och Hjulsta. Deras uppgift är att vara ute bland de som bor i området, både för att svara på frågor och att öka medborgarnas inflytande.

Det kan vara allt från en person som vill klaga på snöröjningen, undrar hur man gör för att byta förskola tills sitt barn, en förening som vill ha hjälp att söka pengar, någon som är orolig över en närstående – medborgarvärdarna finns där för att ge råd och se till att de får kontakt med rätt person.

En av dem är Sarah Hansen Karaduman, som redan märkt av att de fyller en funktion.

– Jag var till exempel på Kvinnocentret för att ha ett möte. En kvinna där hade en hel lista på saker som hon tyckte var fel. Då skrev jag ner varenda sak hon sa så att jag kan föra det vidare det till rätt person på rätt instans och se till att hon får återkoppling.

Med sin uppväxt i Husby-Akalla har Sarah Hansen Karaduman sedan länge tillbaka arbetat ideellt för att motverka en negativ spiral i Stockholms förorter. Därför blev hon både glad och förvånad när hon läste jobbansökan och insåg att hon faktiskt kan få betalt för att jobba med det på heltid.

– Vi har fått väldigt positivt från medborgarna överlag. De är positiva till att vi finns, sedan fick det mycket de klagar på. Så ska det ju vara också. Hade de inget att klaga på skulle vi inte behövas.

Michael Frejd, som förutom medborgarvärd även är preventionssamordnare i stadsdelen, säger att det svåraste med jobbet hittills har varit känslan av att inte räcka till. De är bara sex personer. Men det är också väldigt roligt att känna att man kan bidra till en positiv utveckling.

– Vi har noterat att folk här gör väldigt mycket bra saker och att det startas mycket nya föreningar här. Däremot kanske man inte är så van att ta kontakt med sponsorer, att veta var man kan söka bidrag och så vidare. Där kan vi hjälpa till.

 

Fakta

Verkar för de som bor i området

  • Sex personer som har till uppgift att verka trygghetsskapande, ge samhällsinformation och öka medborgarnas inflytande.
  • Särskilda fokusområden är kvinnor, föräldrar och föreningar. Samverkar även med bland annat fältassistenter.
  • Rör sig på gator och torg i Spånga, Tensta, Hjulsta och Bromsten på eftermiddagar och kvällar. De kan också hittas på Medborgarkontoret.
  • Kan kontaktas genom att mejla medborgarvardar.spanga-tensta@stockholm.se eller att ringa 08-50803050.
Källa: Stockholms stad