ANNONS

Fyra personer dömda för vinterrånen längs med gröna linjen

Fyra dömda efter rånvågen i januari.
Fyra dömda efter rånvågen i januari.
Rånligan som härjade längs med gröna linjen i januari har nu dömts.
Domen blev fängelse, skyddstillsyn och sluten ungdomsvård.
ANNONS

De fyra personer som häktades i februari misstänkta för rånvågen längs med gröna linje tidigare i år har nu fått sin dom.

Polisen nöjda

En av rånarna döms till två år och fem månaders fängelse. Tre av dem till skyddstillsyn respektive sluten ungdomsvård.

– Att bli utsatt för rån är något som rubbar människors trygghet. Vi som arbetat med utredningen är självklart nöjda med att de som drabbats fått upprättelse och att gärningsmännen blivit dömda. När det sker flera personrån på kort tid så vet vi att många människor känner oro för att själva bli utsatta, vilket gör att människor begränsar sig i sin vardag, säger Bea Carlsson, utredare vid lokalpolisområde Globen.

Rånen drabbade unga

Det var i januari tidigare i ett dussintal personrån begicks utmed tunnelbanans gröna linje. Brotten, som främst drabbade unga personer, skedde vid stationer i bland annat Rågsved, Högdalen, Bandhagen, Svedmyra, Sockenplan och Gullmarsplan.

Polisen prioriterade utredningen och valde att öka sin närvaro i de drabbade områdena. Kraftsamlingen gav resultat och fyra personer kunde häktas.

ANNONS

Nu har de alltså blivit dömda.

Fakta

Det här döms rånarna till

Gärningsman ett döms för åtta rån till fängelse i två år och fem månader.

Gärningsman två döms för nio av rånen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i två år ha dömts ut.

Gärningsman tre döms för tre av rånen till sluten ungdomsvård 10 månader.

Gärningsman fyra döms för ett av rånen till skyddstillsyn med samhällstjänst i 240 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i ett år ha dömts ut.

Källa: Polisen