Personlig assistent misstänkt för bedrägeri

Botkyrkabon och hans vänner har anmält assistenten till polisen.
Botkyrkabon och hans vänner har anmält assistenten till polisen.
En personlig assistent har anmälts för att ha lurat en Botkyrkabo på stora summor pengar.
Kvinnan som var hemhjälp hos mannen är misstänkt för att både ha tagit lån i mannens namn och för att ha tecknat telefonabonnemang.

De misstänkta brotten uppdagades i september. Enligt vänner till Botkyrkabon ska kvinnan som var anställd för att hjälpa mannen ha tagit lån i hans namn för tiotusentals kronor. Men kvinnan ska enligt anmälningarna till polisen även ha tecknat telefonabonnemang. Tidningen har varit hemma hos mannen och träffat honom och hans vän.

– Efter lite press kommer det fram att en assistent övertalat honom att ta ut en telefon samt ett abonnemang som han inte visste om, säger vännen.

Senare uppdagade vännerna att det tagits lån i mannens namn på tiotusentals kronor. Pengar ska enligt vännerna sedan ha gått vidare till kvinnan. Enligt polisen är rubriceringen på brottsmisstankarna bedrägeri.

I början av oktober slutade kvinnan sin anställning hos Botkyrka kommun. Enligt kommunen på egen begäran. Kvinnan fick dock sluta samma dag som begäran kom in trots att det vanligtvis är tre månaders uppsägningstid för personer som varit anställda i mer än ett år.

Förutom de misstänkta brotten pekar vänner till mannen på missförhållanden i hemhjälpen som ska ha pågått sedan före sommaren, och hävdar att det trots klagomål till kommunen inte hänt något. Ett av klagomålen gäller att kommunens assistenter enligt vännerna inte varit på plats i den omfattning som mannen har rätt till.

– Det fanns dagar helt utan hjälp, säger vännen.

Men klagomålen gäller också bland annat att assistenterna ska ha ätit av mannens mat och att de sovit på hans soffa. Botkyrkabon som anmält kvinnan har nu bytt till en annan leverantör av personlig assistens.

Botkyrka kommun hävdar dock att de inte fått någon vetskap om några missförhållanden förrän i september.

– Vi känner inte till några klagomål. I så fall skulle vi ha agerat. Om det är så att vi fått kännedom om klagomål och misstänkt brott utan att dokumentera och vidta åtgärder skulle det vara mycket allvarligt, säger Petra Oxonius, som är verksamhetschef för omsorg om äldre och funktionsnedsatta på Botkyrka kommun.