Personlig skildring av Wira bruk

Har du sett Å-gubben? I formgivaren Anna Hilds nya bok om Wira skildrar hon barndomsminnen blandat recept och krigshistoria.
Har du sett Å-gubben? I formgivaren Anna Hilds nya bok om Wira skildrar hon barndomsminnen blandat recept och krigshistoria.
Wiras vardag från förr. Anna Hild ville berätta mer än bara krigshistorier.
Wiras vardag från förr. Anna Hild ville berätta mer än bara krigshistorier.
"Vill du ha en kopp kaffe?" Anna Hild berättar om sitt barndoms Wira, med många kulinariska inslag.
"Vill du ha en kopp kaffe?" Anna Hild berättar om sitt barndoms Wira, med många kulinariska inslag.
Wira var en central plats under det 30-åriga kriget.
Wira var en central plats under det 30-åriga kriget.
En värja, ett potatisland, en midsommardans.

I den nya boken Wira - en matig historia berättar författaren Anna Hild om sin favoritplats.

Bruksorten skildras och läsaren får ta del av Wirainspirerade recept utifrån de olika årstiderna.

– Jag är både stolt och fäst vid den här platsen. När vi var små sprang vi mellan stugorna. Det var Bullerbykänsla, mina föräldrar satte potatis och alla tog sig tid att fika, laga mat och umgås, säger Anna Hild.

Hon bor i Danderyd och har sedan barnsben tillbringat mycket tid i familjens stuga i Wira bruk.

Med sin nya bok Wira- en matig historia vill formgivaren och författaren Anna Hild ge sin personliga skildring av orten, ihop med fotografen Karin Alfredsson.

Brukets historia skildras, både genom berättelser om smedernas vapenleveranser under det trettioåriga kriget och om kaféet som fungerade som likbod på vintern, när tjälen var för tjock i marken för att en grav skulle kunna grävas.

I boken visas även hittills opublicerade bilder på vardagligt familjeliv från början av 1900-talet.

Men Anna Hild har också velat lätta upp berättelserna med personliga minnen, många bilder och recept utifrån respektive årstid.

– Jag ville berätta om Wira på ett lättillgängligt vis. Det ska inte vara tungt eller pretentiöst. Jag ville visa det råa, den svarta jorden och smidet. Att det inte är så tillrättalagt här, men samtidigt så charmigt.

Några av de maträtter som presenteras i boken är ”Mamma Kerstins julkakor”, rotsaker i ugn och ”Wirasenap”.

– Jag förknippar Wira med mat. Min släktingar har varit duktiga matmödrar. Som receptet på kakorna, som min mamma har bakat i 50 år, säger hon.

Vi går ner till den brusande ån. Solen blänker i vattenytan. Det är som att tiden har stått still. Och traditionerna är viktiga för Wiraborna. I boken berättar Anna Hild om dagens konsthantverk, om Wiraspelen och det årliga midsommarfirandet.

Hennes dotter skildras på flera bilder, där hon dansar rockring i folkdräkt.

– Det finns ingen dag som är så inrutad som midsommarafton här. På morgonen hämtas alla med traktor. Sedan plockar man blommor, reser stången och dansar, innan man går hem till sig.

Boken, som tog Anna Hild sju år att göra, är hennes första bok på eget förlag. Som författare har hon gett ut en bok tidigare, ”Danderyd – flera sidor”. Det roligaste nu, det var att se arbetet om Wira färdigtryckt.

– Boken har legat som ett dåligt samvete länge. Nu när den blev klar har jag varit pirrig, undrat om jag har skrivit något dumt. Men jag försöker sätta mig över det och tänka wow, den är klar. Folk säger att de tycker om boken. Det gör mig glad, för jag tycker om Wira.

Fakta

Recept: Köttfärsbiffar med rödbetor

350 g nötfärs

4 rödbetor

1 st vitlöksklyfta

1 ägg

1 tsk salt

1 krm svartpeppar 3 dl vispgrädde

1⁄2 msk soja

smör

Skala och riv rödbetorna grovt. Skala och pressa vitlöken. Blanda rödbetor, köttfärs, vitlök, ägg, salt, peppar och 1 dl av grädden till en jämn smet. Forma 8 biffar. Värm upp en stekpanna och klicka i smör som får smälta. Stek biffarna i smöret 3-4 min. på varje sida. Häll resten av grädden och soja i pannan. Låt koka några minuter.

Källa: Anna Hild