De testar ny snabbväg till käket: ”Allt i appen”

Fem lunchställen i Haninge har gjort gemensam sak i en ny app.
Fem lunchställen i Haninge har gjort gemensam sak i en ny app.
Inga servitörer, ingen kassapersonal – och menyerna i mobilen i stället för på bordet. Det ser ut att bli framtiden för flera kaféer, restauranger och lunchställen i Haninge.

Fem lunchställen i Haninge har gjort gemensam sak och anslutit sig till en ny app där kunden ska kunna göra allt. Beställa, betala eller boka bord via appen.

Det ska gå snabbare för gästerna att få maten. Samtidigt är det uppenbart att krögarna kommer kunna minska ner på sin personal.

Haninge bar och kök, Sushirullen, Talaat thai, Taco bar och Familjecafé (gamla Café Terminal) har anslutit sig.

Ytterligare fyra ställen i Haninge är på gång in i appen, berättar Susanne Sjöö som lanserat appen iWaiter med tre andra partners.

Ska kunna göra allt i appen

Mitt i träffar Susanne Sjöö och Sushirullens ägare David Hudert inne i Haninge centrum efter att Susanne Sjöö gått ut med vilka ställen som anslutit sig.

– Gästerna ska kunna göra allt i appen, säger Susanne Sjöö.

David Hudert säger att han bara ser fördelar.

– Vi kommer att nå ut till de som bor i området. Appen underlättar för folk att beställa och hämta upp på vägen hem. Jag tycker det är jätteintressant att vara med på utvecklingen.

David Hudert och Susanne Sjöö.

Tapasrestaurangen Pinchos i Stockholm har kallat sig världens första app-restaurang, och asiatiska Mother har följt efter.

Nu följer Susanne Sjöö och iWaiter-gänget i samma spår. Med skillnaden att de inte har någon egen krog – utan vill samla så många krogar som möjligt i sin app.

– Vi ser inte riktigt värdet i att varje restaurang ska ha sin egen app. Vår förhoppning är att bli marknadsledande, och nästa år ska vi ska satsa stenhårt på att få in nya ställen, säger Susanne Sjöö.

Planerar offensiv marknadsföring

Restauranger i bland annat Malmö, Jönköping, Karlstad och Visby har precis som flera ställen i Haninge hakat på.

– Vårt huvudfokus nästa år blir Stockholms kranskommuner, säger Susanne Sjöö.

De jagar just nu kapital för för en offensiv marknadsföringssatsning, och Haninge har blivit ett slags pilotprojekt.

– Vi har 100 signerade kunder i dag, men vill få med så många ställen som möjligt i ett område innan vi slår på för fullt.

Vill man verkligen inte ha det personliga mötet längre?

–  Det är ju inte fine dining vi vänder oss till. Det är pubar, kaféer och lunchrestauranger. Och jag känner snarare att krögarna kan fokusera på serveringen i stället för att ta beställningar. Folk slipper sitta och vänta på menyn och notan, säger Susanne Sjöö.

Allt ska kunna göras i appen, är tanken.

Allt ska kunna göras i appen, är tanken.