Min lokala hjälte

Moa lämnade Dalarö för Paris

Moa Jegnell från Dalarö läser sista året på gymnasiet i Paris.
Moa Jegnell från Dalarö läser sista året på gymnasiet i Paris.
Moa Jegnell på Dalarö
Moa Jegnell på Dalarö.
Moa Jegnell är tredje generationen Dalaröbo, men hon är inte säker på om hon flyttar tillbaka efter sin tid i Paris. Mitt i träffade henne när hon var hemma på jullov.

På Dalarö har Moa Jegnell både sin farmor och sin mamma, hon är den tredje generationen Dalaröbo men tvivlar på att hon kommer flytta tillbaka.

– Jag kanske är sista generationen Dalaröbo, säger hon och skrattar. Men samtidigt kommer hon alltid ha Dalarö kvar som sin hemvist och trygghet, tillägger hon.

Första året på gymnasiet gick Moa på Viktor Rydberg Gymnasium, som 16-åring reste hon till Bryssel och läste sitt andra gymnasieår på en skandinavisk skola. Och i höstas tog hon resväskan till Paris för att läsa sitt sista år på Svenska Skolan.

– Jag och några kompisar åkte en weekend till Paris när vi studerade i Bryssel, och jag blev förälskad direkt. Paris har allt, vackra hus och hur mycket som helst kulturmässigt, berättar hon när vi träffas i hennes farmors hus på Dalarö med anor från 1700-talet.

Hon hörde talas om den svenska skolan i Paris och sökte. Men var för sent ute.

– Jag sökte i maj och det var helt fullt. Men så i slutet av juli hörde de av sig iallafall och frågade om jag var redo för att åka. Det fanns en plats kvar.

Svenska Skolan i Paris är inhyst i en stor fransk skola, men de svenska eleverna slipper de franska disciplinerna.

–Det är väldigt strikta klädkoder i den franska skolan, kommer du med trasiga jeans till exempel så får du gå hem. Du får inte ha mobiltelefon, hörlurar, mössa – då kommer du inte in i skolan. Även om vi svenska elever inte har det så, så är det intressant att se hur den franska skolan fungerar.

Moa är hemma över jullovet, men bor annars hos sin värdfamilj i en av Paris förorter. I och med att hon bor i värdfamilj så tvingas hon att använda franskan i vardagen, något som gick knaggligt i början.

– Jag har inte sagt ett ord på engelska sedan jag flyttade dit. I stället så förklarar jag genom kroppsspråk och pratar runt ett ord som man inte kommer på. I början var det jättesvårt men man måste pusha sig själv och våga göra fel.

Att prata franska är också en viktig del för att komma in i det franska samhället.

– Man måste försöka prata franska. Och le! det var något som lärarna sa till oss från början, att man måste bjuda till och försöka, annars kan man uppfattas om dryg.

– Tillskillnad från Sverige där vi snarare bjuder in en person som är utanför, så måste man själv visa att man vill vara en del av gruppen i Frankrike, berättar hon.

Varför valde du att läsa gymnasiet utomlands?

– Man bygger upp en egen vardag, det liv som man vill ha och man lär sig massor. När jag kommer hem känns allt detsamma här, samtidigt som jag upplevt en massa nya saker. Det har gett mig nya livserfarenheter och perspektiv på världen och tillvaron, det är väldigt viktigt för mig.

Vad gör du efter studenten?

– Som alla andra svenskar, tar ett sabbatsår. Jag hoppas kunna hitta ett jobb i Paris, kanske på ett bageri, så att jag kan vara kvar. Men sen vill jag studera vidare, jag vill jobba internationellt men vet inte riktigt med vad än. 

Moa Jegnell i Paris

Moa Jegnell i Paris. Foto: Lovisa Lindqvist

Häng med i Haninge! Prenumerera på Mitt i Haninges nyhetsbrev. 

Fakta

Moa Jengell

Ålder: 18

Bor: i Paris

Familj: Mamma och pappa

Gör: Läser sista året på gymnasiet på Svenska Skolan i Paris

Favoritplats i Paris: Latinkvarteren

Framtidsdröm: Bo i Frankrike och kunna prata flytande franska.

Förebild: Farmor – för hon är så öppensinnad och har stor förståelse för olika människor.