Min lokala hjälte

Här är de okända kändisarna på Östermalm

Vi vet kanske inte vad de heter eller hur de hamnade där – men vi vet att området inte varit detsamma utan dem. De är helt enkelt människorna som gör kvarteret unikt.

Thomas Karlsson

Thomas Karlsson, Sabis i Fältöversten

– Ska vi smita åt sidan för intervjun? Det är alltid någon kund som vill snacka.

Så inleds mötet med ostmästaren Thomas Karlsson i det doftrika ostrummet i Sabis i Fältöversten.

Här har han varit i fem år efter att han tidigare arbetat på NK:s ostavdelning mer än dubbelt så lång tid. Ursprungligen är Thomas från Säffle och han trivs med att folk kommer fram och säger hej även när han är i civila kläder.

– Det är ju egentligen bara positivt, men det har hänt att folk kommit fram till mig och bett om ost- och vintips när jag suttit i roddmaskinen på gymmet och svettats, säger han med ett skratt.
Har du fått några fördelar tack vare ditt kändisskap?

– Ibland när man är ute på krogen och det är stimmigt och ont om plats så kan man hux-flux få ett bord, och kanske ett glas extra, och det gillar man ju, avslutar Thomas Karlsson och skrattar igen.

img_0928

Mimmi Swenson Beil, Gärdesbackens Förskola

Har man jobbat på förskola i mer än 25 år har många barn passerat. Marie Swenson-Beil berättar att hon får hålla masken ibland när folk som känner igen henne kommer fram.

– Det är omöjligt att hålla koll på alla, säger Marie, eller Mimmi som hon kallas av såväl barn, föräldrar och kollegor.

Men det är inte bara från arbetet på Förskolan Gärdesbacken som hon blivit igenkänd. Hon jobbade på flera stockholmskorgar när det begav sig och det kan hända att folk också känner igen henne därifrån, berättar hon.

Som av en slump ska hon just den här eftermiddagen få besök av en kvinna som gick på förskolan som liten. Mimmi säger att hon inte har någon aning om vem det är, men är inte orolig.

– Förr eller senare kommer jag att känna igen henne, det är jag säker på.

img_0953

Ludmila Larsson, Ica Esplanad

När hon promenerade på Grev Turegatan för några år sedan hörde hon sitt namn eka mellan husen.

– ”Hej, Ludmila!”. Alla som var i närheten bara kollade på mig och undrade vem det var han hälsade på. Han är jättekänd, även utanför Sverige, men jag tänker inte nämna några namn, det tycker jag inte att man ska göra, säger Ludmila Larsson och ler.
Hon har bott på Östermalm sedan 1992 och i 14 år har hon arbetat på Ica tre minuter från hemmet.

– En stor förmån. Det är som en kvartersbutik, alla hälsar och man pratar med varandra: ”Hur mår du? Hur mår din familj?”, det är en väldigt speciell plats.

img_0951

Björn Möller, Järnia Karlaplan

Sedan 1998 har han sålt skruv och maskiner i järnhandeln på Karlaplan, men det är lagerchef han är och inte butiksbiträde, berättar han med ett snett smil. Han började jobba där när Goman flyttade sin fabrik från Södermalm till Västerås, och dit ville inte Björn Möller. I stället hoppade han in i sin brors butik och där ämnar han bli kvar.

– Jag är sextio år nu och travar väl här till pension, säger han.
Det går inte en dag utan att någon hejar på honom när han är ute och gör ärenden eller handlar. Folk känner igen honom efter att han spenderat snart 20 år bakom kassan.

– Det är roligt! Det visar att folk inte bara kommer in och handlar och sen går härifrån, att det är mer än så, säger han.

img_0914

Leif Månsson, Riche

– När jag har gått in på nåt toalettbås har jag hört hur folk viskat ”Är inte det han? Hovmästarn på Riche?”, säger Leif Månsson. Och visst är det han.

Sedan 2005 har han varit en av hovmästarna på den klassiska krogen på Birger Jarlsgatan. Men för honom är det inte bara en kul grej att bli igenkänd, eller att för den delen, själv känna igen andra. Det är också ett verktyg i hans yrke.

– Jag arbetar med möten, och råkar göra det i den här miljön. Många tycker ju att det är fantastiskt att bli igenkänd, och jag har en fallenhet för att känna igen folk. Det är ju ett konkurrensmedel i slutändan, säger Leif Månsson.