ANNONS

Polisen uppmanar till vaksamhet efter flera rån i Tumba

Illustrationsbild.
Fram till slutet av oktober har det varit 60 personrån i Botkyrka och 10 i Salem.
I slutet av oktober rånades och knivskars en man på en gångväg nära Storvretsvägen.
Sedan dess har fler personrån inträffat i både Tumbaområdet och norra Botkyrka.
– Jag råder till vaksamhet, säger Andres Munoz på Botkyrkapolisen.
ANNONS

Enligt Andres Munoz som är koordinator har Botkyrkapolisen på kort tid fått in tre anmälningar om misstänkta personrån i Tumbaområdet.

– Det har även varit personrån i norra Botkyrka. Jag vet inte vad det handlar om men kanske kan ökningen bero på att folk sätter på sig dyrare vinterjackor. Jag råder till vaksamhet, säger han.

Det är relativt vanligt att den som blir rånad blir av med mobiltelefon eller jacka. Att rånarna är ute efter en bil är mer ovanligt. Det hände dock på eftermiddagen förra onsdagen i Grödinge då en bilägare blev hotad med kniv. Rånet misslyckades dock och rånaren flydde från platsen.

Toppår var 2012

Antalet personrån i Botkyrka har ökat de två senaste åren men antalet anmälningar ligger ändå en bit ifrån toppåret 2012 då 113 anmälningar kom in till polisen. I Salem var förra årets 14 anmälningar den högsta siffran på hela 2010-talet.

Från början av året till slutet av oktober i år har 60 personrån anmälts i Botkyrka kommun. I Salems kommun är samma siffra 10 enligt siffor från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

– Även andra polisområden i Stockholm har sett problem med personrån den senaste tiden, säger Andres Munoz som är koordinator på Botkyrkapolisen.


Personrån i Botkyrka och Salem

Antalet rån 2018

Källa: BRÅ