Personrånen har minskat kraftigt

När en man i 25-årsåldern tog en nattpromenad på Djurö blev han nerslagen av två män, som sedan stal kontanter och en mobiltelefon.

Totalt sett har ändå antalet rån och rånförsök minskat i år.

Enligt polisanmälan var klockan ett på natten mot förra måndagen när mannen mötte rånarna i närheten av Byns gård. De två unga männen frågade om han hade cigaretter, men det hade inte mannen, som svarade att han inte röker.

– Då blev han nerslagen med ett slag i ansiktet. Han föll omkull och då tog rånarna plånboken, säger Robert Heurgren, press­ansvarig vid Nackapolisen.

Rånarna tog de kontanter som fanns i plånboken, vilket ska ha varit 2 600 kronor. De stal också mannens mobiltelefon innan de sprang i väg. Plånboken lämnade de kvar.

Rånarna var okända för den drabbade mannen.

– Han kände inte igen dem, säger Robert Heurgren.

För att kunna hitta rånarna efterlyser polisen nu vittnen. Den rånade mannen uppskattar att gärningsmännen är i åldern 20-30 år och hade vid tillfället huvor över huvudet.

Detta är det andra rånet som anmälts i september. Den 4 september ska tre män ha försökt råna en kvinna i 75-årsåldern i Gustavsberg.

Enligt polisanmälan knuffade männen omkull kvinnan så att hon gjorde illa axeln och armen. Männen ska dock inte ha lyckats stjäla någonting från kvinnan.

Hittills i år har bara tre rån eller rånförsök anmälts Värmdö kommun. Det är en låg siffra om man jämför med tidigare år. Förra året gjordes 17 anmälningar.

– Det är svårt att säga vad minskningen beror på. Men att vi är så förskonade kan bero på att vi från polisen är ute och patrullerar i framför- allt Gustavsbergs centrum och att nattvandrarna och Värmdöpolarna också är ute om kvällarna, säger närpolisbefälet Rickard Torstensson.