Peter är en typisk Ängbybo

Peter Appelgren tror att de intressen som hitta.se visar stämmer väl överens med folk som bor här. ”Jag tror att man gillar att hålla på med intressen som tar mycket tid när man bor här”, säger han.
Peter Appelgren tror att de intressen som hitta.se visar stämmer väl överens med folk som bor här. ”Jag tror att man gillar att hålla på med intressen som tar mycket tid när man bor här”, säger han.
Brommabornas intressen skiljer sig åt beroende på var de bor. I alla fall om man ska tro en ny söktjänst som berättar om inkomst och intressen i olika områden.

Peter Appelgren känner väl igen sig i det som tjänsten berättar om folk i Södra Ängby.

Lokaltidningen Mitt i surfade in på hitta.se där den nya tjänsten ”livsstilspunkten” finns. Vi ville se vad som fanns att veta om Brommaborna. Tjänsten erbjuder bland annat uppgifter om snittinkomst, intressen och åldersfördelning i olika områden.

I Södra Ängby bor många gifta par i åldern 35–49 år. Många har barn, tjänar i snitt 40 000 kronor i månaden och kör helst en Volvo. Intressen är framför allt utförsåkning, segling, golf och näringsliv.

– Det där stämmer säkert. Jag är själv intresserad av golf även om mitt spelande är rätt passivt just nu, säger Peter Appelgren, 39 år, som bor i området.

Han beskriver sig själv som en schablon av en typisk Ängbybo.

– Du vet, har bott inne i stan och när barnen blev så pass stora att de började i skolan bestämde vi oss för att flytta ut. Liksom de flesta som bor här.

Han är dock osäker på om han själv är så intresserad av att veta vilka intressen hans grannar har.

– Jag tycker nog att det är mer intressant att veta hur det är i andra områden. Det kan säkert vara avgörande om man ska flytta. Man vill inte flytta någonstans där man sticker ut för mycket.

I Blackeberg däremot är det mer konst och jämställdhetsfrågor som väcker intresse.

Andelen singelhushåll är också större och medelinkomsten lägre. Däremot kör man Volvo även här.

– Det kan nog stämma att Blacke­bergsbor är mer konstintresserade, men de går nog inte på Dramaten direkt. Det är annan konst som lockar mer i så fall, säger Weikko Aejmelaeus som bor i området.

Alexander Hannerland, vd för hitta.se, menar att tjänsten ska ge en känsla för ett bostadsområde eller kvarter.

– Vi vill vara på gräsrotsnivå, säger han.

Den information som finns för de olika områdena kommer från Statistiska centralbyrån, Skatteverket, Transportstyrelsen och Valmyndigheten.

Kan intressen säga något om de som bor i ett område?

Weikko 
Aejmelaeus, 32, Blackeberg:

– Ja, det tror jag. Det beror nog lite på vilken livssituation man är i. Här i Blacke­berg är det mycket barnfamiljer till exempel och då har man kanske vissa intressen.
Gudrun Öhrn, 
85, Blackeberg:

– Ja, kanske det. Jag är själv intresserad av konst. Men egentligen är det svårt att säga för det har flyttat in så mycket nytt folk här så jag har inte någon koll.
Ingela Juliusson, 36, Blackeberg:

– Det är nog möjligt att det är så. Bor man i ett område där medelinkomsten är hög har man förmodligen lite dyrare intressen än i områden där man inte tjänar lika mycket.
Agneta Folin, 
72, Smed­slätten:

– Det säger säkert en del, här i Bromma är folk generellt välutbildade och har bra ekonomi. Det hänger ju förstås också ihop med den livsstil man har.
Erik Axelsson, 
31, Blackeberg:

– Jag känner inte så många här i området, så jag vet inte riktigt. Men jag kan tänka mig att det är sådant som folk kan tycka är intressant att veta om de har tankar på att flytta hit till exempel.