ANNONS

Peters förslag fick tummen upp – gräsmattor blir ängar

Medborgarförslag om biologisk mångfald klubbades av politikerna i Skarpnäck. Gräsmattor ska bli ängar.
Peter Streijffert fick positiv respons på sitt medborgarförslag.
Stadsdelsnämnden fick tre medborgarförslag om biologisk mångfald under hösten. Nu har folket fått gehör och förslagen har klubbats. 2020 blir ett grönare år med fler ängar i Skarpnäck.
– Det är en seger för demokratin, säger Peter Streijffert.
ANNONS

Peter Streijffert var en av tre personer som skickat förslag om biologisk mångfald till stadsdelsnämnden. Hans förslag var att låta gräsmattor växa och bli ängar. Nu har förslaget klubbats.

Hur känns det? 

– Jag fick läsa svaret flera gånger, jag blev förvånad över att de var så positiva inför förslaget. Det är man ju inte van vid. Men det känns jättebra. Det är en seger för demokratin, det är en seger för mänskligheten och det är en seger för naturen. Det är så jag ser det, säger Peter Streijffert.

Varför är det så viktigt att låta gräset växa?

– De grönområden som ställs om från gräsmatta till äng kommer att bli kolsänkor. Alltså där kol binds i jorden på grund av att växterna får fortsätta växa, säger han.

Peter Streijffert ser på gräsmattorna som ”gröna öknar”. För när man regelbundet klipper gräset så hindrar det andra växter från att blomma, vilket i sin tur påverkar pollinatörer och andra djur.

”Roligt att kunna vara så positiv”

Det var i början av februari som medborgarförslagen klubbades. I och med miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har stadsdelen tagit fram nya direktiv om hur biologisk mångfald ska prioriteras.

– Det är så roligt att kunna vara så positiv till de här tre medborgarförslagen och tala om att vi faktiskt kan göra det här och att det ligger i planeringen. Jag är väldigt glad för det, säger Ewa Larsson (MP), ordförande i stadsdelsnämnden.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.