ANNONS

Peters mamma om tragedin: ”Inga signaler på att något var fel”

Peter Plax mamma Olga Teouch mördad Sollentuna Danderyd Fribergaskolan
Mamma Olga Teouch med sonen Peter Plax, som hittades misstänkt mördad i ett skogsparti i Sollentuna förra veckan.
Olga Teouchs son Peter Plax, 16, hittades död i Sollentuna. En nära vän sitter häktad misstänkt för mord. Nu berättar mamman om sin son och om sorgen efter tragedin.
– Jag har tänkt mycket på om jag hade kunnat göra någonting, om jag fick några signaler på att något var fel, säger hon.
ANNONS

Olga Teouch lever varje förälders mardröm. Hennes son, 16-årige Peter Plax från Danderyd, hittades död i ett skogsparti i Sollentuna förra veckan. En skolkamrat är misstänkt för mord.

Hur hanterar man en sådan tragedi? Olga Teouch försöker förstå det som går över varje människas förstånd.

Vill sprida ljus bild av Peter

Men hon har också tagit emot stöd och kärlek, inte minst på den minnesstund som arrangerades av nära och kära på pojkens skola, Fribergaskolan, i måndags kväll.

– Det var verkligen fint ordnat. Jag är överväldigad av all omtanke och kärlek vi har fått av barn, föräldrar, familj och vänner, säger hon.

Hon väljer nu att dela med sig av sina tankar för Mitt i.

–  Jag vill sprida en ljus bild av Peter, det är därför jag pratar. Och för att rikta kärlek och tacksamhet till alla som lider med oss och stöttar oss.

Beskrivs som exceptionellt begåvad

På minnesceremonin dök hundratals vuxna och barn upp för att hedra Peter. Den breda uppslutningen var ingen slump, enligt Olga Teouch.

ANNONS

– Han hade ett så brett spektrum av intressen och egenskaper och hade lätt att prata om olika saker. Han tog sig alltid tid att prata även med vuxna. Det var så många föräldrar på minnesstunden som kom fram och sa att Peter var som en extra son för dem.

Peter Plax basket mörbyskolan misstänkt mördad i sollentuna

Peter, här på Mörbyskolans skolgård, spelade ofta och gärna basket.

Peter beskrivs av både vänner och familj som ambitiös och exceptionellt intelligent. Enligt Olga gick han ut grundskolan med A i nästan alla ämnen och blev på kort tid en skicklig pianist.

– Han hade absolut gehör. Han lärde sig noter och blev väldigt duktig väldigt snabbt. Hans pianolärare älskade honom och tyckte han var en sällsynt begåvad kille.

Social spindel på nätet

Peters breda intressen och nyfikna läggning gav honom ett stort socialt nätverk, inte minst online.

– Han spelade datorspel, bland annat Counterstrike och Minecraft vet jag. Han blev en naturlig knutpunkt där för folk över hela världen eftersom han var flytande i flera språk, ryska till exempel.

Nära vännen häktad – skulle gå gymnasiet tillsammans

En jämnårig pojke sitter nu häktad på sannolika skäl, misstänkt för att ha mördat Peter. Pojken var den som ringde polisen och anmälde då sig själv. Han greps på plats.

De båda var skolkamrater och nära vänner.

– Jag kan inte säga att de var bästa vänner, för Peter skulle aldrig peka ut en person som bästa vän. Men han var en av Peters allra, allra närmsta, säger Olga Teouch.

De båda pojkarna hade de höga ambitionerna gemensamt.

– Peter såg upp till honom väldigt mycket. Han tyckte också att det var viktigt att satsa på skolan och de hade sökt samma gymnasium. De ville gå i samma klass i höst.

Den misstänkte pojken ska nu genomgå en mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning. Åtal ska vara väckt senast den 16 augusti.

”Har tänkt på om jag kunnat göra annorlunda”

Vad som egentligen hände den där fredagskvällen i Sollentuna vill inte Olga spekulera i, även om hon brottas med många frågor.

– Jag har tänkt mycket på om jag hade kunnat göra någonting, om jag fick några signaler på att något var fel. Men det känns som att det inte fanns några.

När hon pratar om sin son får hon ibland stanna upp och ta ett djupt andetag innan hon kan fortsätta.

– Det är tufft. Men det känns också bra att prata om det. Det är ett sätt att fördriva tiden fram till…

Ett nytt andetag.

–… till, ja, jag vet inte vad.