Petras hjälp förändrar folks liv

Petra Peterson under ett uppdrag för Operation Smile.
Petra Peterson under ett uppdrag för Operation Smile.
Petra Peterson
Petra Peterson
Petra Peterson opererar barn med läpp-, käk- och gomspalt.
Petra Peterson opererar barn med läpp-, käk- och gomspalt.
Petra Peterson är plastikkirurg och arbetar ideellt med att operera personer runt om i världen. Petras hjälp räddar folk från mobbning, isolering och talfel.
– Jag måste utnyttja min specialistutbildning där den verkligen behövs, säger hon.

Brommabon Petra Peterson, 47, arbetar till vardags som  plastikkirurg på Karolinska sjukhuset. Vid sidan av jobbet arbetar hon ideellt med hjälporganisationen Operation Smile, där hon opererar barn och vuxna runt om i världen som fötts med läpp-, käk- och gomspalt.

Dessa personer har ett avvikande utseende som gör att de riskerar att bli mobbade och utsatta för trakasserier som tvingar in dem i isolering. De kan också ha svårt att äta och prata.

Varför började du engagera dig i Operation Smile?

– Framförallt känner jag att jag måste utnyttja min specialistutbildning där den verkligen behövs. Man kan göra så lite och hjälpa så många. På en vecka kan vi operera 150 personer och den operationen förändrar deras liv.

Hur är det att åka på dessa uppdrag? Vad möter du?

– Jag har åkt på uppdrag i Rwanda, Indien, Etiopien, Madagaskar och Filippinerna. Man möter en otroligt tacksamhet, speciellt från de föräldrar som har längtat efter att få ge sina barn den här möjligheten, man blir nästan generad att de blir så tacksamma. Det är väldigt häftigt att få vara med om det.

Berätta om ett minne från ett uppdrag?

– Jag fick operera en flicka som heter Joyce på Madagaskar som hade läpp-, käk- och gomspalt. Jag pratade med hennes mamma och förklarade att Joyce kunde komma tillbaka och operera gommen efter ett år så att talet blir så bra som möjligt. När jag kom dit efter ett år blev jag hembjuden till dom och fick träffa hela familjen. Det känns häftigt att ha patienter på Madagaskar och inte bara i Sverige.

 

 

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Bromma lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltebromma@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Brommahjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners
Lokala partners