ANNONS

Petras tips satte dit stöldligan

En av tjuvarna (till vänster) kollar Petras kod när hon betalar i matbutiken. Minuterna senare försvinner hennes betalkort när kumpanerna distraherar henne i garaget. Men tack vare Petras signalement och övervakningsbilderna kunde polisen gripa ligan.
En av tjuvarna (till vänster) kollar Petras kod när hon betalar i matbutiken. Minuterna senare försvinner hennes betalkort när kumpanerna distraherar henne i garaget. Men tack vare Petras signalement och övervakningsbilderna kunde polisen gripa ligan.
Tjuvarna stal Petra Ericsons plånbok i Täby centrum och länsade kontot.

Dagen efter greps tre män tack vare Petras signalement. Nu döms de till fängelse för en stöldturné som pågått under flera månader.
ANNONS

För ett par veckor sedan skrev ­Lokaltidningen Mitt i om Rolf Nordström som råkade ut för ett fräckt trick av ficktjuvar i Täby centrums parkeringsgarage. Han är inte ensam. Petra Ericson har också råkat ut för en fräck stöldliga – på samma plats.

Efter att ha varit och handlat en eftermiddag i november gick hon ned till bilen i det södra garaget. Hon hann lägga in väskan på det ena sätet innan en annan bil körde upp vid henne och föraren vevade ned rutan för att fråga om vägen. Inte ens en minut senare körde bilen i väg efter att Petra Ericson inte kunnat hjälpa föraren. När hon satte sig i bilen såg hon att passagerardörren stod på glänt.

– Så fort jag såg att dörren var öppen tittade jag efter min väska. Den var kvar, men plånboken var borta, säger Petra Ericson.

De två männen som satt i bilen hade haft en kumpan som stulit plånboken under tiden hon gav en vägbeskrivning.

– Han distraherade mig ganska bra. Han fick mig att titta på telefonen och plockade fram någon lapp som jag skulle titta på, säger Petra Ericson.

Hon ringde polisen direkt och spärrade sedan sitt kort. Men då var det för sent. Inom någon minut hade tjuvarna tömt kontot.

Petra Ericson hade handlat på en matbutik och förstod direkt att det måste ha varit där de såg hennes kod. Hon ringde till butiken som tittade igenom övervakningsfilmerna. De visar en man som står bakom henne i kassan och såg när hon slog in koden.

Tack vare Petra Ericsons beskrivning av bilen och övervakningsbilder kunde polisen gripa de tre männen dagen efter i Mörby centrum. Det visade sig att polisen fått fast en stöldliga som härjat i norrort sedan sommaren.

– Det fanns redan ett par ärenden där de här tre männen var identifierade på bild, men man visste inte var de fanns, säger Magnus Rudberg, utredare vid Roslagspolisen.

ANNONS

Det blev en omfattande utredning eftersom männen stulit en mängd plånböcker och länsat konton i Täby, Järfälla och Åkersberga där de fångats på övervakningskameror i butiker och vid bankomater.

I torsdags kom domen. Två av männen, en 26-åring och en 28-åring, dömdes till ett år och åtta månaders fängelse, bland annat för bedrägeri och grov stöld. Deras kumpan, en 24-åring, dömdes till fängelse i ett år och fyra månader. Alla döms även till utvisning.

– Det var otroligt skönt att få sätta dit dem. Jag blev så irriterad när de satt i rätten och tittade på mig och sa att de aldrig sett mig förut, säger Petra Ericson.

Hädanefter kommer hon att vara ännu mer noggrann när hon slår in koden i butiker.

– Man ska täcka sin kod hur töntig man än känner sig. Det kan stå någon bakom och kolla, säger hon.

Det var otroligt skönt att få sätta dit dem.Petra Ericson

Fakta

Tömde 13 personers konton

Stöldligan som nystades upp tack vare Petra Ericsons signalement döms för att ha stulit kontokort och länsat 13 personers konton.

De har också betalat i butiker med korten.

Sammanlagt har männen fått ut drygt 150 000 kronor.

Männen misstänktes även för fler liknande brott, men åtalades inte för dessa på grund av tidsbrist.

Källa: Polisen

ANNONS