ANNONS

Petter tar fajten om hamburgerätarna

Krögartrion Dimitris Anastasopoulos, Petter Alexis och Oskar Jakobsson får konkurrens, men tror på läget vid Tuletorget. "Många unga flyttar till tornen. Sumpan känns up and coming".
Krögartrion Dimitris Anastasopoulos, Petter Alexis och Oskar Jakobsson får konkurrens, men tror på läget vid Tuletorget. "Många unga flyttar till tornen. Sumpan känns up and coming".
Rebecka Sjöblom, Phil's burger.
Rebecka Sjöblom, Phil's burger.
Tuletorget skissbild
Tuletorget skissbild
Ett hamburgerkrig blossar upp i stan - i höst får centrala Sundbyberg två nya hamburgerhak.

Lokaltidningen Mitt i kan avslöja att Petter och hans gäng är först ut. Nästa vecka öppnar Käk på Tuletorget.
ANNONS

2013 slog Käk upp portarna i Hornstull. Sedan dess har söderborna trängts i den lilla lokalen för att äta hamburgare och dricka milkshakes. När restaurangen nu knoppar av sig blir det på Tuletorget i Sundbyberg.

Med två veckor kvar till öppning gör Mitt i ett besök i lokalerna. En stekhäll och kylar monteras, plank, färg och bråte ligger i drivor. Det som är mest färdigt är de graffitimålade toaletterna. Den 5 oktober öppnar det.

– Man ska inte låsa sig innanför tullarna, där finns redan ett sjukt stort utbud. Vi har velat öppna en till restaurang länge och det var naturligt att kolla efter lokal i norrkommunerna. Jag har flera kompisar som flyttat hit som tycker Sumpan är nice, och det händer väldigt mycket här. Jag tror stenhårt på Sumpan, säger Petter.

Tuletorget är mitt i prick, tror krögarkollegan Oskar Jakobsson.

– Det är en intressant plats. Många unga flyttar till tornen, det finns många ettor och tvåor. Sumpan känns up and coming. Förut hade Hornstull flest singlar i stan, men nu tror jag att Sumpan gått om. Vi följer singlarna, haha.

Byggföretaget Wallenstam, som utvecklar Tuletorget, har på sin hemsida hemlighetsfullt hintat om en ”populär kändisrestaurang”.

Petter vänder sig emot beskrivningen.

– Vi vill inte att det ska kallas kändisrestaurang, det är inte det som är grejen.

Blir det något lokalt inslag på menyn, typ sundbyburgare?

ANNONS

Det har vi inte tänkt på, men sundbyburgare, varför inte? Det skulle säkert funka i Hornstull också, säger Oskar.

– Vi får se. Det har tagit lång tid att slipa på menyn, vi är riktigt nöjda med den, säger Dimitris Anastasopoulos.

Jakten på Sundbybergs bästa burgare har väckt debatt på Facebook. ”Tre bröders burgare är outstanding”, ”Hamburgarprinsens burgare är bäst”, ”åt burgare på Itamae, bästa hittills i Sundbyberg. Högrev, stekt lök, ost…”, ”Publics monstercheese är riktigt grym”, skriver burgerbitna Sundbybergsbor.

Men trots att man kan få en burgare i varje gatuhörn i centrum tycks marknaden omättad. Ett hamburgerkast från Tuletorget öppnar i november Phil’s Burger på Story hotel Signalfabriken. Idag finns de på bland annat Stureplan. Så länge man har en egen prägel finns plats för fler hamburgerhak i Sundbyberg, är filosofin.

– Ska man slå sig in på hamburgermarknaden bör man ha ett rakt koncept. Vårt är ganska smalt, vi gör det vi är bra på, goda hamburgare och bra råvaror, säger Rebecka Sjöblom som blir restaurangchef i Sundbyberg.

– Jag jobbade i Sundbyberg 2005 och tyckte det fanns brister i lunchutbudet. Sedan dess har det hänt otroligt mycket. Vi har tittat på Sundbyberg en längre tid och tror vårt koncept passar.

I Käktrion räds man inte heller konkurrensen.

– Vi gör vår grej, burgare som vi själva vill äta. Nu ska vi möta vår publik i Sumpan och kolla om det funkar, säger Petter.

Fakta

Vi äter ute för en halv miljard

Sundbybergsborna äter och dricker som aldrig förr – och utbudet växer. 2014 omsatte restaurangerna i staden 527 miljoner kronor, en fördubbling på tio år. Det visar statistik från SCB som branschorganisationen Visita sammanställt för Mitt i:s räkning.

Även antalet restauranger i Sundbyberg har ökat år efter år, vid årsskiftet fanns 122 stycken.

Fakta

Tuletorget - stans nya matkluster

Käk öppnar i det avlånga, låga huset på torget och blir granne med två andra restauranger som också beräknas öppna under hösten:

Piatti – italiensk restaurang som idag finns på Nybrogatan i Stockholm.

Thaihouse wok – en thaikedja som finns i innerstaden och i Sollentuna.

Än är Tuletorget en byggarbetsplats men en rejäl upprustning är på gång – uteserveringar, planteringar, en förskola och en ny fontän.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.