Häromveckan skulle Djursholmsbon Mia Enayatollah ta årets första sommardopp vid Germaniavikens badplats. En plats hon och hennes familj ofta besöker på sommaren. De liksom många andra tar bilen för att kunna få med sig allt från parasoll, badkläder till mat och annat som kan vara bra att ha på stranden.

– Det är en väldigt omtyckt plats och ibland kan man vara här flera gånger på en dag, säger hon till Mitt i.

Men på plats möttes hon av en förtretlig syn.

På Skandiavägen och Strandvägen hade det dykt upp p-skyltar som förbjöd parkering på vardagar mellan 8 och 17. Flera bilar var lappade.

– Det är inte så enkelt att bara slänga upp allt man behöver på cykeln i stället för att ta bilen om man vill bada här på sommaren.

För få parkeringar

Sedan tidigare har parkeringsförbud införts på Skärsnäsvägen. Med de nya p-skyltarna fanns inte många alternativ kvar, förutom den lilla parkeringsrutan vid korsningen.

Mia Enayatollah hörde av sig till kommunen.

– Ett parkeringsförbud gör badplatsen mer otillgänglig och att man väljer en annan plats, kanske åker till Täby för att bada. Det är ju inget kul.

Tar bort förbudet

När Mitt i kommer i kontakt med Samhällsutvecklingsförvaltningen meddelar de att förbudet tas bort. Från 13 juni på Germaniavägen, Skärsviksvägen samt på Skandiavägen från Skärsviksvägen till Tulevägen.

– Vi vill såklart att våra kommunala badplatser ska vara tillgängliga för så många som möjligt, särskilt under sommaren, säger Stefan Sorpola, förvaltningschef.

Hösten 2023 infördes förbuden på Skandiavägen och Strandvägen.

Bakgrunden var klagomål om att vägarna hade ”tyngts” av hantverksbilar och att farliga trafiksituationer hade uppstått, meddelar förvaltningschefen.

Hur det blir i framtiden är oklart men i sommar går det att parkera.

– Vi kommer utvärdera effekterna av detta och utesluter inte att förbudet behöver återinföras, säger Stefan Sorpola.

"Sommaren är räddad"

Mia Enayatollah är glad över beslutet.

– Sommaren är räddad. Jag är också glad att kommunen har visat lyhördhet till oss medborgare och kunnat hantera det här snabbt.

Angående framtiden hoppas hon på en kreativ lösning.

– Jag är inte expert på det här, men det borde finnas en lösning som både gör att man kan parkera här på sommaren samtidigt som det är trafiksäkert, säger hon.

Mia Enayatollah vid korsningen till Germaniavikens badplats.

Mia Enayatollah vid korsningen till Germaniavikens badplats.

Anton Kyhlbäck