Min lokala hjälte

Phad thai kan slå ut grillkorven

Vallentuna behöver något nytt, tycker Noi Lodén som driver en av Vallentunas två nya thaivagnar.
Vallentuna behöver något nytt, tycker Noi Lodén som driver en av Vallentunas två nya thaivagnar.
Thaivagnen är den nya tidens korvkiosk. I Vallentuna har dock trenden låtit vänta på sig. Men nu har två vagnar slagit upp sina luckor nästan samtidigt.

– Det här har vi längtat länge efter, säger kunden Ulrika Rosenius.

Den sötstarka doften av chili och ingefära, varmt ris och wokolja letar sig ut på den lilla parkeringen längs Väsbyvägen, mellan Sursta och Grana. Här, bredvid en stängd kiosk, slog Oichai Håkansson upp luckan till Vallentunas första thaivagn för drygt en vecka sedan.

– Jag har alltid gillat att laga mat, säger hon.

Och ett par dagar senare var det dags för ännu en vagn med thaimat. Nu på den stora parkeringen vid Vallentuna centrum. Det fräser i wokpannan när den nyblivna thaivagnsägaren Noi Lodén lägger i kyckling. Ett par minuter senare räcker hon den paketerade rätten till kunden Ulrika Rosenius.

– Det här har vi väntat på så länge. Det är jättehäftigt och det ligger centralt och bra, säger hon.

Tillbaka längs Väsbyvägen har Oichai Håkansson också lagat kyckling till kunden Cecilia Lemon. Hon tycker att vagnen ligger litet ”udda” och avskilt. Men medan Mitt i Vallentunasteget är på plats stannar flera nyfikna bilister och handlar.

Korv i all ära, tycker de, men thaimaten lockar mer.

– Det är fräscht att all mat lagas från början, säger Cecilia Lemon.

Båda vagnarna kommer från Foodstation Sweden, en rikstäckande tillverkare och försäljare av gatuköksvagnar. Thaitrenden har betytt mycket för företagets affärer.

– 2012 var cirka 30 procent av vår försäljning thaivagnar, säger ägaren Resa Karimi.

Även årets försäljning ser bra ut, även om det svalnat litet i Stockholmstrakten.

En vagn för försäljning av thaimat kostar ungefär 200 000 kronor, beroende på utrustning, berättar Resa Karimi.

– Man lagar ju mat på lite olika sätt på olika håll i Thailand och då behöver man olika utrustning. Men ett måste är att kunna woka med gasol. Maten blir mycket godare då, säger de flesta.

Noi Lodén på centrumparkeringen är uppvuxen norr om Bangkok. Där lagar man mycket mat med kokosmjölk, berättar hon. Men självklart kan hon också svänga ihop en phad thai, en nudelrätt som vunnit svenskarnas hjärtan.

– De flesta thailändare kan laga mat. Vi har varit med och sett våra föräldrar laga sedan vi var små, säger hon.

Ulrika Rosenius har väntat länge på en thaimatsvagn. ”Jättehäftigt”, säger hon.

Fakta

Mer snabbmat i närheten

Brottby/Karby: Här har Karbygrillen sökt tillstånd att servera alkohol.

Täby kyrkby: Här har korvkiosken vid tåget bytt skepnad och serverar nu thaimat och sushi.

Vallentuna centrum: Här finns en traditionell korvkiosk vid tåget.

Fågelsången och Vargmötet: Här finns restauranger som serverar pizza, kebab- och thaimat.