Pias ugglebrickor säljs i ­världens största varuhus

Konstnären Pia Bergvall Lundén gör succé i Sydkorea.

Hennes brickor säljs i tusentals i landets varuhus.

– Pias design är ny för den koreanska marknaden, säger Jinny Kim, sydkoreansk distributör.

Pia Bergvall Lundén sa upp sig från sitt jobb, startade eget och började måla brickor och gratulationskort med främst djurmotiv hemma i Vallentunavillan.

Hon ställde ut sin konst på en designmässa och vips så köpte flera butiker in produkterna.

Nu, fem år senare, säljer Pia Bergvall Lundén sin design via återförsäljare över hela Sverige, varav två är butiker i Vallentuna.

– Det blev en lyckträff. Det var en chansning att säga upp sig, men det har jag aldrig ångrat, säger hon.

Hennes brickor, skärbrädor och skrivböcker har även nått utomlands. Produkterna säljs i ett par butiker i Frankrike och Schweiz och nu håller Pia Bergvall Lundén även på att erövra den sydkoreanska marknaden.

Till exempel säljs hennes design på Shinsegae i Sydkorea, som är världens största varuhus.

Framför allt är det de färgglada brickorna med ugglor på som säljer som smör. Hittills har tre större ordrar skeppats österut, med tusentals brickor åt gången till de koreanska varuhusen.

– Pias design är ny för den koreanska marknaden. Den är fantasifull. En del kunder kan köpa tio brickor åt gången, som presenter eller till sitt hem, säger hennes sydkoreanska distributör Jinny Kim.

Allt började med att Jinnys man, Ryan Kim, satt och googlade för ett år sedan. Han hittade Pia, varpå Jinny ringde upp henne.

– Min mans smeknamn är Scandi. Han är galen i skandinavisk design, han gillar den klassiska, sofistikerade stilen som IIttala och Pias brickor, säger Jinny Kim.

Jinny och Ryan Kim driver bolaget Share mind. De säljer inredning från designerns från flera europeiska länder och i förra veckan var Jinny och Ryan Kim på besök i Vallentuna och Stockholm för att träffa Pia. De spånade fram nya motiv som ska pryda porslin, kuddar och bordstabletter i de sydkoreanska hemmen.

– Det är jättekul. Jag blir så inspirerad av dem och det är så roligt att jobba internationellt. Att känna att världen inte är så liten, säger Pia Bergvall Lundén.

Och hon nöjer sig inte med Sydkorea. Näst på tur står England, USA och Japan, om Pia själv får välja.

– Jag jobbar hårt för att mitt företag ska växa, mitt huvud är alltid inloggat. Jag vill exportera mina produkter över hela världen, säger hon.

Ryan Kim, Pia Bergvall Lundén och Jinny Kim visar upp Pias populära brickor som fått stort genomslag i Sydkorea.