ANNONS

Picknick för stolthet och samhörighet

På fredag får Rissne en ny regnbågsbänk fast i stål.
På fredag får Rissne en ny regnbågsbänk fast i stål.
På fredag inträffar Rissne Pride för andra året i rad. Förhoppningsvis kan den HBTQ-främjande picknicken gå ifrån att vara en reaktion mot homofobi till en årlig festtradition. Kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson (M) lovar att dyka upp med en sprillans ny regnbågsbänk i stål.
ANNONS

Förra året blev flera parkbänkar som målats av skolungdomar, varav en i regnbågens färger, vandaliserade i Rissne centrum. På centrumbyggnadens vägg klottrades bland annat ”Pride är inget för Rissne”.

En incident som fick många i stadsdelen att reagera med bestörtning. Därför arrangerades en festlig manifestation för att markera att alla är välkomna till Rissne oavsett ursprung och sexuell läggning.

– Rissne Pride handlar om bilden av Rissne. Att de som bor i förorten inte är homofober. Rissne är en plats där alla ska känna sig trygga, och för att bevisa att många känner sig trygga anordnar vi en festlig sammankomst. Vi inbjuder till dialog för att vi ska lära känna varandra bättre, säger Jesper Wiklund (V), oppositionsråd.

I anslutningen till torget, på fredag den 16 juni klockan fyra, arrangeras picknicken återigen av det lokala nätverket Tillsammans Sundbyberg, med musik från dj:n Snygg Jessica. Det enda man behöver göra är att ta med en filt att sitta på och ett gott humör.

– Vi hoppas att picknicken blir som förra året, då vi hade väldigt tur med vädret. Hela gräsplätten var fullt med folk som hade det trevligt. Man kände verkligen samhörigheten, säger Magnus Appelberg, samordnare, Tillsammans Sundbyberg.

De vandaliserade bänkarna byttes ut mot nya som återigen blev förstörda. För tillfället står det inga bänkar målade i regnbågsflaggans färger i Rissne.

– Bänkarna har mer och mer blivit en symbolfråga. Men HBTQ-människors rättigheter är större än några bänkar. För att uppmärksamma det kan man göra olika saker. En picknick är ett sätt. För vi ser att behovet av en pride finns i Rissne och Sundbyberg, säger Magnus Appelberg

När Lokaltidningen Mitt i, når kommunstyrelsen ordförande Mikael T. Eriksson (M) lovar han att närvara på picknicken, samt att pridebänken i stål som alla har väntat på, äntligen ska sättas ut på torget.

– Det är viktigt att staden visar vilken värdegrund vi jobbar efter – att alla människor är lika mycket värde och att alla har en plats i vår stad, säger han.

ANNONS