ANNONS

Pigga pinglor kräver cykelpendling på Odenplan

Kristoffer Tamsons mötte upp utanför Landstingshuset på Hantverkargatan. Till höger Pinglornas vice ordförande May-Britt Carlsson.
Kristoffer Tamsons mötte upp utanför Landstingshuset på Hantverkargatan. Till höger Pinglornas vice ordförande May-Britt Carlsson.
Sällskapet Pinglorna är en seniorförening som gör långturer på cykel över hela länet. De tar gärna med sig hojen på pendeln för att komma ut en bit från stan. I eftermiddags demonstrerade de mot att cyklar förbjuds på Citypendeln från nya station Odenplan.
– Vi kommer att stå här hela veckan, säger May-Britt Carlsson.
ANNONS

I dag är det inga problem att ta med sig cykeln på pendeltåget från Vasastan. Från Karlbergs station går det utmärkt. Men när Citypendeln öppnar nästa år stängs stationen och pendeln går i stället över Odenplan. Och då blir det inte längre möjligt att ta med sig cykeln på pendeln.

Det är ett beslut som Pinglorna, en förening med runt 200 medlemmar, inte är särskilt nöjda med.

– Det blir en katastrof för oss om man inte längre får ta med sig cykeln på Odenplan, säger vice ordföranden May-Britt Carlsson. Det blir så enormt långt för oss. Vi tycker inte det finns någon vettig anledning att man inte ska få ta med sig cykeln där. Det sabbar vår cykling.

I eftermiddags samlades därför ett 30-tal pinglor utanför Karlbergs station för en cykeldemonstration mot Landstingshuset. Där väntade trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons, M, som försäkrade att han skulle ta upp frågan med de myndigheter och förvaltningar som är inblandade i stationen.

– Vi kommer att stå här hela veckan, sa May-Britt Carlsson. Vi ger oss inte.

– Då får ni förmodligen stå kvar en bit in på vårkanten, svarade Kristoffer Tamsons. Men jag bor i närheten så ni är välkomna förbi på en kopp kaffe

– Inget fjäsk, kontrade May-Britt Carlsson snabbt. Och vi vill gärna få plats med cyklarna i hissen på Odenpplan också.

– Nu ska vi ta en sak i taget, svarade en något överrumplad Kristoffer Tamsons.

Landstingets trafikförvaltning har förklarat beslutet med att hänvisa till SL:s regler som inte tillåter cyklar i tunnelbanan.

ANNONS

Det argumentet köper inte May-Britt Carlsson.

– I Sundbyberg finns också både pendel och tunnelbana men där är det inget hinder. Och de har inte börjat bygga pendelstationen på Odenplan än. Vi cyklar även utomlands och har aldrig mött några problem någonstans. Att det ska vara så svårt här fattar vi inte, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.