ANNONS

Pilgrimspremiär på Ingegärdsleden

Nästa vecka kan du premiärvandra på en ny pilgrimsled som går genom Sollentuna. På torsdag stannar gruppen till vis Sollentuna kyrka på vägen från Gamla stan till Uppsala.
ANNONS

Att pilgrimsvandra blir allt mer populärt, och nya leder växer fram runt om i hela Sverige. Ett av de senaste tillskotten på kartan är Ingegerdsleden mellan Stockholm och Uppsala.

Den 1 oktober startar två grupper en gemensam vandring. En av dem utgår från Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm, och den andra från Domkyrkan i Uppsala.

Tre dagar senare, den 4 oktober, möts de på halva vägen i Viby i Sigtuna kommun. Stockholmsgruppen passerar Sollentuna på torsdag den 2 oktober, och alla som vill är välkomna att ansluta till gruppen klockan 13 vid Sollentuna kyrka, säger Sofia Olsson, koordinator på Stockholms Pilgrimscentrum i Svenska kyrkan.

– Man kan följa med en hel dag eller bara en bit på vägen. Det går också bra att vandra flera dagar, men då måste man ordna transport till och från dagsetappernas start och mål, säger hon.

Dagsvandringarna är uppdelade i olika pass, berättar hon.

– En del av dagen kanske man går tyst och får ett ord att meditera över. Det finns olika metoder för att göra det lättare att lyssna inåt.

Vad är tjusningen med att göra en sådan vandring?

– Den här upplevelsen kommer att vara väldigt rolig, lite som en happening, och en stor känsla av gemenskap. Det finns en andlig längtan samtidigt som en vandring är något oerhört praktiskt, man måste tänka på allt från matsäck till skoskav. Det blir en spännande mix, säger Sofia Olsson.

ANNONS
Fakta

Sveriges första helgon

Ingegerd Olofsdotter var dotter till Sveriges första döpta kung, Olof Skötkonung. Hon föddes omkring år 1 000 och växte upp på kungsgården i Sigtuna.

Ingegerd blev bortgift med storfursten Jaroslav i Novgorod och mäklade fred mellan honom och hans bröder. Hon anses ha spelat en central roll i framväxten av Kievriket och dess guldålder.

Före sin död lät hon viga sig till nunna och tog namnet Anna. Hon vördas som Sveriges första helgon inom den ortodoxa kyrkan.

Källa: Svenska kyrkan

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.