Stora pilträd i Kransen sågas ner

Ett av de träd på Vattenledningsvägen som döms ut av trafikkontoret.
Ett av de träd på Vattenledningsvägen som döms ut av trafikkontoret.
Tre stora pilträd vid Svandammsparken kommer att sågas ner.
Det har väckt starka känslor hos flera Kransenbor som nu kräver att träden räddas.
– Rena katastrofen till träd, kontrar Björn Embrén, trädspecialist på trafikkontoret.

Det är stora, mäktiga pilträd som kantar Vattenledningsvägen och ramar in ena sidan av Svandammsparken i Midsommarkransen.

Men nu sitter lappar på tre av dem, där trafikkontoret varslar om att träden ska sågas ner.

Det har lett till sorg och ilska bland flera Kransenbor. De måste väl gå att spara på så mäktiga träd, om man gör rätt åtgärder, påpekar en del i den lokala Facebookgruppen.

Men på trafikkontoret ser man ingen möjlighet till det. Tvärtom.

– Fy fasen, de är rena katastrofen till träd, säger trafikkontorets trädexpert, Björn Embrén, när han tittar på bilderna från inventeringen.

Han menar att det är dött uppe i kronorna, och att stammarna ruttnar. Orsaken till det är gamla synder med kraftiga beskärningar, grävarbeten och annat, som staden ligger bakom. Och som just pilar är väldigt känsliga för.

– Historiskt sett skedde en massa elände under 60- och 70-talen och det är det som visar sig i dag. Och det är ju för att det ramlar ner på bilar och sådant som det har gjorts en undersökning av träden. Man ser att de är helt slut , de har passerat bäst före-datum. Vi måste tänka på framtiden, och plantera nya träd.

Men går det inte att spara dem på något sätt?

– Då måste man skära tillbaka dem så att det bara blir höga stubbar, och det gör inte vi. Pilar är otroliga på att skjuta nya skott, men de är så snabbväxande att grenarna får väldigt dålig förankring. De bryts av jättelätt och lägger sig över gatan. Vi planterar nya träd i stället, och på 20 år har man stora fullvuxna träd.

Exakt när träden ska tas ner är ännu oklart.