Pingisklubben: ”Bra att ligga steget före”

Roy Westin, ordförande i Tibble-Kungsängen BTK.
Roy Westin, ordförande i Tibble-Kungsängen BTK.
En tredjedel av de 66 idrottsklubbar som Lokaltidningen Mitt i har kartlagt i Stockholms län begär in utdrag ur belastningsregistret av samtliga sina barn- och ungdomsledare.
I Upplands-Bro begär två av fyra tillfrågade klubbar in utdrag ur av alla sina tränare och ledare. I ytterligare en har frågan diskuterats.

– Vi gör inte det i dag, men vi har haft det uppe i styrelsen. Vi har frågan under lupp, men vi har inte tagit ett sådant beslut. Ledarfrågan är svår. Det är klart att vi inte vill få in en pedofil, men vi har bra koll eftersom vi har nästan enbart föräldrar som tränare. Än så länge är vi en liten förening, men växer vi och blir större så kanske vi måste se över det här igen, säger Dennis Zalamans, ordförande i FUBB Basket som har cirka 250 medlemmar.

En av tre kollar om ledare dömts för sexbrott

Handbollsklubben Kungsängens SK begär inte heller in utdrag ur belastningsregistret av sina tränare.

”Vi jobbar med stora ledarstaber”

– Det står inte 100 man i kö för att bli tränare och i regel är det föräldrar som kör igång lagen. Det är förstås ingen garanti, men det är många som känner varandra och vi jobbar med stora ledarstaber – minst två ledare och gärna tre, fyra eller fem. Många vuxna i varje grupp är bra inte bara av det här skälet utan ur många aspekter, säger klubbens ordförande Michael Linde.

Bordtennisklubben Tibble Kungsängen BTK begär däremot in registerutdrag av alla ledare sedan ett par år tillbaka.

”Det gäller även mig själv”

– Ja, vi begär in utdrag av alla barn- och ungdomsledare, alla som rör sig där barnen är – det gäller även mig själv. Vi tänkte att det är bra att ligga steget före och att man kan mota dem med den här åtgärden, säger Roy Westin, ordförande.

Nyligen har pingisklubben fått sällskap av fotbollsföreningen Kungsängens IF med cirka 600 medlemmar.

– Ja, vi har precis börjat. Det har varit på gång ett tag och vi körde igång nu i höst. Vi ser det som ett sätt att ta ställning, skärpa tonen och markera, säger KIF:s ordförande Eva K. Burman.

Har ni någon policy för att förebygga sexuella övergrepp i klubben?

Vi håller på och gör om vår policy och i den nya ska vi ha en arbetsgång för hur vi ska jobba, säger Eva K. Burman.

– Ingen policy specifikt för det här men vi har en policy som handlar om respekt för varandra. Och vi har precis haft ett möte med Stockholmsidrotten om en krishanteringsplan, den jobbar vi med att få på plats under säsongen, säger Michael Linde.

”Alltid minst två ledare med lagen”

– Vi har ingen policy, men vi har en regel om att det alltid ska vara minst två ledare med lagen, säger Dennis Zalamans.

– Vi har policy för alkohol och droger men inte för att förebygga sexuella övergrepp. Det kanske är en brist hos oss, säger Roy Westin.

Hela listan: Se om din klubb kollar tränarna