Min lokala hjälte

Pingislegendaren Äpplet utmanade GÄTA-gården

Äpplet, som själv började spela pingis på en fritidsgård, gav tips till spelarna.
Äpplet, som själv började spela pingis på en fritidsgård, gav tips till spelarna.
Mikael "Äpplet" Appelgren fick hårt motstånd när han mötte ungdomarna i rundpingis.
Mikael "Äpplet" Appelgren fick hårt motstånd när han mötte ungdomarna i rundpingis.
Fritidsledaren Shko Majid var den som bjöd in Äpplet.
Fritidsledaren Shko Majid var den som bjöd in Äpplet.
Pingis har blivit hett på GÄTA Kista ungdomsgård.
För att uppmuntra intresset bjöds före detta världsmästaren Mikael "Äpplet" Appelgren in – och han tackade ja.
Under en kväll utmanade han ungdomarna i pingis – och mötte på starkt motstånd.

– Ungdomarna här har bra bollkänsla i sig, säger Mikael ”Äpplet” Appelgren.

I onsdagskväll besökte han GÄTA Kista ungdomsgård och spelade pingis med ungdomarna.

Äpplet är en framgångsrik bordtennisspelare som tillhörde världseliten under 80- och 90-talet. Han är bland annat trefaldig europamästare, flerfaldig svensk mästare i dubbel och singel och världsmästare i dubbel. Han är fortfarande aktiv inom sporten och är tränare för elitserielaget Ängby/Spårvägen och reser mycket till bland annat Kina i pingissammanhang.

Sedan ett halvår tillbaka spelas det massor av pingis på Kista ungdomsgård, tidigare KFUM-gården, som nu heter GÄTA Kista ungdomsgård.

Plockade fram ett pingisbord – och nu fälls det aldrig upp igen

– Det började med att vi plockade fram ett pingisbord en dag då en av ungdomarna ville spela mot en personal. Det hade stått ihopfällt i ett rum eftersom ungdomarna bara spelade basket. Men efter den där matchen började alla ungdomar att spela och plötsligt exploderade intresset. Alla började utmana varandra och personalen började också spela, berättar fritidsledaren Shko Majid.

Han vill uppmuntra pingisintresset och fick idén om att bjuda in den före detta världsmästaren Äpplet till ungdomsgården.

– Att han skulle komma hit och spela pingis kändes ju helt omöjligt. Men han tackade ja och det tror jag ger en känsla av att ”shit, kan vi göra det här, så kan vi säkert göra allt annat också”, säger Anders Marcus, föreståndare för ungdomsgården.

Äpplet utmanade fritidsgårdens besökare i singelmatcher, och han mötte på starkt motstånd från ungdomarna och personalen. Han var imponerad över hur bollsäkra många var.

– Ni borde be kommunen bidra mer fler pingisbord. Hälsa från mig, sa han skämtsamt under kvällen.

Började själv spela på fritidsgård

Han skänkte ett par signerade pingisracketar till gården och stannade kvar efter matcherna och spelade brädspel med ungdomarna.

– Jag började själv spela pingis på en fritidsgård på Södermalm och när jag fick förfrågan om att komma hit så kändes det angeläget, säger Äpplet.

Shko Majid säger att de flesta av ungdomarna inte kände till Äpplet sedan tidigare, men när de förstod vem har var så blev besöket väldigt hajpat.

Under onsdagskvällen blev det många jämförelser med fotbollsstjärnor. Som när en av de äldre ungdomarna peppade en av de yngre att våga utmana Äpplet.

– Kom igen nu, det är ju pingisvärldens Zlatan, ta chansen att möta honom nu.

Anders Marcus, som är ny föreståndare för ungdomsgården sedan Fritid Stockholm tog över driften efter KFUM för drygt ett halvår sedan, säger att pingiskvällen är startskottet för det nya tänket på gården:

– Vi satsar sjukt mycket på ungdomsinflytande. Vi försöker få in ungdomarna i 50 procent av alla beslut som ska tas. De växer jättemycket av att få mer ansvar och vi märker att det har blivit mycket bättre stämning här på ungdomsgården, säger han.

”Ungdomarna här har bra bollkänsla i sig.”