ANNONS

Pippi Långstrump firades av Solnas egen Pippi

Pippiutklädda Helene Brolund och Karin Tegreus på biblioteket med familjen Bergström-Lindström, i mitten Pippi, 1 år.
Pippiutklädda Helene Brolund och Karin Tegreus på biblioteket med familjen Bergström-Lindström, i mitten Pippi, 1 år.
Hon är busig, självständig – och jättestark. Pippi Långstrump fortsätter att vara barnens favorit, trots att hon i år fyller 70 år. Pippifansen trängdes i Solna stadsbibliotek när 70-åringen friades med kalas.

En av dem var Solnas alldeles egna Pippi, 1 år.
ANNONS

– Först hette hon Bob i magen men när vi fick reda på att det var en tjej blev det Pippi i stället. Alla är bara positiva och tycker att det är ett fint namn, säger Pippis mamma Jessica Bergström.

Både Jessica Bergström och Pippis pappa Philippe Lindström tycker att det rödhåriga busfröet är en bra förebild för dottern.

– Pippi Långstrump är modig och stark. Det hoppas jag att Pippi också blir. Inte bara fysiskt, utan att hon vågar bli det hon vill, säger Philippe Lindström.

De tycker redan att hon visar upp vissa likheter med sin namne.

– Nu är hon som en mix mellan Herr Nilsson och Pippi. Hon klättrar på allt och är jättestark, berättar pappa Philippe som jobbar som personlig tränare och lade märke till dotterns styrka när hon började gripa tag i viktplattor på gymmet.

– Hon lyfte fem kilo i marklyft före sin 1-årsdag, säger han.

Solnas enda Pippi är 14 månader och än så länge lite för ung för att själv ha en relation till Pippi Långstrump.

Men både Philippe och Jessica var inbitna Pippifans som barn.

– Jag tror att barnen känner igen sig, alla är som Pippi innerst inne. Sedan är det vår uppgift att låta dem behålla den sidan, säger Jessica.

ANNONS

Det var i torsdags, på världsboksdagen, som Solna bibliotek passade på att ordna 70-årskalas.

Besökarna flockades och fick tårta, saft och kakor.

Pippifilmen visades i bion och under en tipspromenad fick barnen sätta sina Pippikunskaper på prov. Men en snabb blick kunde man snabbt konstatera att Astrid Lindgrens figur fortfarande går hem hos de yngre generationerna.

Men vad är det då som lockar med denna självständiga och envetna unga dam som bor själv, har en frånvarande pappa i Söderhavet och vägrar göra som alla andra?

Sedan 1940-talet har hon tagit med barn världen över på sina äventyr och hon verkar långtifrån redo att pensioneras – trots sina 70 år.

Bibliotekarien Maria Söderström, en av dem som arrangerade kalaset förra veckan, tror att det handlar om att Pippis karaktär som stark tjej som vet vad hon vill är helt tidlös.

– Hon är världens starkaste tjej, har en apa och en massa pengar. Det kan inte bli roligare än så. Jag tror att alla älskar Pippi.

Vad är det med Pippi som du gillar mest?

Lea Sjöstedt, 
3 år:

Hon är så rolig när hon busar.
Alva Ek, 4 år:

Hon sover med fötterna på kudden och klättrar och sådär.
Elin Ramén, 3 år:

Det är så roligt att Pippi är så tokig. Hon har olika strumpor.
Rien Bergström, 3,5 år:

Tjuvarna kom på natten och tog pengarna, då hängde hon upp dem i garderoben.