ANNONS

Piratens ljuskrona lyser i kyrkan

Ljuskronan av mässing hänger fortfarande i Grödinge kyrka.
Ljuskronan av mässing hänger fortfarande i Grödinge kyrka.
Kyrkornas ljuskronor sprider både ljus och välbehövlig frid i vintermörker och julstress.

Men vissa av dem ruvar på historier som innefattar både lanDsförräderi och pirater – som mässingskronan i Grödinge kyrka.
ANNONS

Nästa gång du besöker Grödinge kyrka kan du titta lite extra på den första mässingskronan i gången. Bakom den välputsade fasaden gömmer ljuskronan nämligen en spännande historia. Hade inte prästsonen Isak Groman i Grödinge blivit sjörövare på 1600-talet hade nog den maffiga kronan med all sannolikhet inte hängt här i dag.

År 1663 började den svenska regeringen bli allt mer oroad över turkarnas och morernas kaparskepp som ställde till med besvär för handelsflottan på Medelhavet. Skeppet Danska Falken sändes ut för att få bukt med problemet och en av de besättningsmän som steg ombord var Isak Groman, sonen till prästen i Grödinge.

Men allt gick inte enligt planerna.

Den holländska kaptenen hade andra tankar och svek sitt uppdrag. Seglatsen gick i stället mot Ostindien, och besättningen hamnade slutligen i Goa. Att trotsa regeringen och stjäla flottans skepp var knappast något man såg mellan fingrarna på och besättningen omskrivs som pirater, berättar Maria Gustafsson som är fritidsledare i Grödinge församling och är väl insatt i historien.

– Man vet ju inte hur mycket han var med på det, men det känns ju som att de kom överens om det, de var nog med på något hörn i alla fall, säger hon.

I Goa såldes skeppet och besättningen upplöstes. Hur prästsonen Isak Groman sedan lyckades ta sig hela vägen tillbaka till Grödinge förtäljer inte historien. Men hem kom han – med en gåva. Ljuskronan finns nämligen registrerad i ett inventarium från 1679 som berättar att Isak Groman skänkte den till kyrkan, något han ska ha gjort för att få begravas i kyrkans sakristia där hans far också vilar.

– Man tror att han skänkte ljuskronan för sina synders skull, berättar Maria Gustafsson.

Det är egentligen ingen som vet särskilt mycket om Isak Gromans liv före och efter äventyret till havs. Ljuskronan används fortfarande och är i gott skick trots att äventyren fortsatt även på senare dagar. Under 80-talet lade nämligen tjuvar beslag på den i samband med ett inbrott i kyrkan.

– De hittade den i ett förråd i Storvreten, men det var förmodligen inget beställningsjobb eftersom den legat i ett förråd i ett halvår, säger Maria Gustafsson.

ANNONS
Fakta

Prästsonen Isak Groman från Grödinge var inskriven i den kungliga flottan. Hans namn finns bevarat i statliga rullar.

Författaren och kulturhistorikern Ivar Schnell har bland annat skrivit om honom och Grödinges mässingskrona i skrifter om Grödinge Socken, Södermanlands hembygdsförbunds sockenbeskrivningar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.