ANNONS

Staden dementerar rivningen av pirathamnen

Sanering vid pirathamnen
Den pågående bärgningen och saneringen i "pirathamnen".
Stockholms stad dementerar uppgifter från polisen att man börjat riva den så kallade pirathamnen i Årstaviken. I stället handlar det om en bärgning av en större båt som sjönk i somras.
– Just nu håller Kronofogden på ta upp båten och allt båten lämnat efter sig, säger Fabian Kjessler, enhetschef på Stockholms stad.
ANNONS

– Man håller inte på att riva piren. Det var en båt som sjönk där i somras och just nu håller Kronofogden på att ta upp den och allt båten lämnat efter sig. Det har varit några dagars arbete, säger Fabian Kjessler, enhetschef på exploateringskontorets markförvaltning.

– Det var en ganska stor båt. Man behöver sanera efter den.

Båten, innan den sjönk i ”pirathamnen”.

Hur går det med själva rivningen av hamnen?

– Den tittar vi på. Vi behöver söka miljötillstånd för att riva den och vi har träffat länsstyrelsen för att diskutera det.

Enligt Fabian Kjessler kom staden i somras överens med landstingets fastighetsbolag Locum om att riva piren.

– Vi har kommit överens om att ta ett gemensamt ansvar med Locum och de ska vara med och betala, men rivningen har vi fått ansvar för.

– Sen ska vi handla upp en entreprenör som ska utföra arbetet.

ANNONS

När kan rivningen ske?

– Den stora osäkerheten är hur omfattande miljötillståndet bör vara. Vi har fått lite olika besked av de experter som tittat på det. Jag kan inte säga när det är klart. Om det krävs en vattendom måste vi lämna in ansökan om det till domstol, annars kan det gå mycket snabbare.

Enligt Fabian Kjessler rör det sig om ett tiotal båtar som i dagsläget ligger olovligt i hamnen. Under åren har antalet varierat.

Varför är hamnen ett problem?

– För det första får ingen olovligen ta stadens vatten i anspråk. Båtarna riskerar att påverka miljön på ett negativt sätt. Utöver detta så är allmänheten upprörda över situationen och vi får in mycket klagomål.

Mitt i har flera gånger tidigare rapporterat om pirathamnen runt flytbryggan vid den gamla oljepiren nedanför Södersjukhuset. Av båtarna har några som använts som bostäder och kritiken mot hamnen har bland annat handlat om nedskräpning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.