ANNONS

Piratkopierade väskor stoppade

En affärsinnehavare med butiker i city importerade piratkopierade Burberryväskor. Det har han fått sluta med nu. Det engelska företaget stämde honom.
ANNONS

Att ståta med en exklusiv märkesväska på stan är åtråvärt för många. Men dyrt.

Såpass dyrt att det också finns en växande marknad för fulkopierade varianter av de vanligtvis hantverksmässigt tillverkade produkter som säljs för många tusenlappar.

Det ville en man som driver väskbutiker i city dra nytta av. Han lät tillverka väskor i ett tygtryck som var mycket snarlikt den så kallade Burberryrutan. Men tullen fattade misstankar om att leveransen med 150 väskor var piratkopierad och tog den i beslag i mars förra året.

Det ledde till att företaget Burberry stämde affärsinnehavaren och krävde honom på 400 000 i ersättning för varumärkesintrång.

Stämningsansökan gjordes i juni, två månader innan de öppnade sin egen flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan. Affärsinnehavaren försvarade sig med att väskorna inte hade riktigt samma färg som originalen, att han hade satt sitt eget namn på och att fodret inte var likadant.

Det tyckte dock inte engelsmännen höll eftersom de har ensamrätt på Burberryrutan i flera färgställningar.

Sedan tog det knappt ett år för parterna att argumentera med varandra i tingsrätten. Nyss gjordes en förlikning och Burberry drog därmed tillbaka sitt krav på ekonomisk ersättning.

Riktiga Burberryväskor med den karakteristiska tygrutan går på mellan 8 000 och 11 000 kronor i de storlekar och modeller som affärsinnehavaren hade kopierat.

ANNONS
Fakta

Skor och smink

Statistik på tullens ingripanden mot piratkopior släpps varje sommar. De senaste siffrorna gäller för 2010, då hade ingripandena ökat med 34 procent.

Elektronik, konfektion, skor och leksaker kopieras ofta, liksom läkemedel, smink och andra hudvårdsprodukter.

Källa: Tullen