ANNONS

Pistolbeväpnade rånare låste in personalen

Rånarna tog sig över postdisken. De hotade Umit och tre anställda med vapen och låste sedan in dem i ett utrymme i butiken.
Rånarna tog sig över postdisken. De hotade Umit och tre anställda med vapen och låste sedan in dem i ett utrymme i butiken.
Umit anade att de skulle utsättas för rån. Men inte så snart. Förra söndagen rånades butiken och han och personalen hotades och låstes in.
Umit anade att de skulle utsättas för rån. Men inte så snart. Förra söndagen rånades butiken och han och personalen hotades och låstes in.
Umit, butiksägare i Tensta.
Umit, butiksägare i Tensta.
Rånarna hotade och låste i Umit och hans personal i butiken.

Handlare i gallerian efterlyser nu fler väktare.

– Det känns inte som att någon kan hjälpa oss, säger Umit.
ANNONS

Umit visste att det var över postdisken som rånarna skulle ta sig in, om de kom. Och förra söndagen kom de. Han såg på övervakningskameran från kontoret hur de hoppade över. Bara sekunder senare stod han med ett vapen riktat mot huvudet. ”Ska jag skjuta dig i huvudet eller i benen, i huvudet eller i benen” skrek rånaren, samtidigt som han viftade med ett vapenliknande föremål.

– Jag försökte hålla mig lugn, men det var inte lätt, säger Umit, delägare av spelbutiken i gallerian i Tensta centrum.

Han hotades och låstes in i butikens kontor tillsammans med tre andra i personalen. Eftersom butiken har slutet kassasystem kom de fyra rånarna inte över några stora summor kontanter. Ärendet utreds hos polisen, men än finns inte någon misstänkt.

Umit hade bara drivit butiken i tio månader. Han visste att risken för att bli rånad fanns, men inte att den skulle komma så snart.

– Jag känner mig besviken och har tappat motivationen, vi som drabbats mår jättedåligt och känner att ingen kan hjälpa oss.

Flera butiksägare i gallerian som Mitt i pratar med berättar att de sedan händelsen haft färre kunder och att de känner sig oroliga och rädda. Fastpartner, som är centrumägare har i nuläget ett samarbete med Fastighetsägare i Järva där de gemensamt har väktare som cirkulerar i området dygnet runt. Men flera butiksägare efterlyser väktare som på heltid patrullerar i gallerian.

Mats Carinder, centrumchef på Fastpartner, menar att en sådan lösning skulle resultera i ökade kostnader, som i slutändan skulle drabba hyresgästerna. Han tycker att upplägget de har idag är minst lika effektivt.

– Det går aldrig att freda sig mot spontana rån, som sker på det sättet dagtid. Det finns också en övertro på vad väktare vågar och får göra.

Han tycker att otryggheten i centrum är ett jätteproblem och berättar att de för dialog varje vecka med polis och stadsdel om problemen.

ANNONS

Umit är tacksam över att de inte skadades fysiskt. Han har bestämt sig för att fortsätta driva butiken. Många Tenstabor har visat sitt stöd och uppmanat honom att kämpa på och vara stark.

– Hur ska vi kunna vara starka med ett vapen riktat mot huvudet?

Fakta
Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.