Pizzabagaren Yatan skyltar med 40-talet

Skyltsafari i Bromma och Västerort
Bûlent Yatan driver Gerds pizzeria i Spånga.
1940-talet eller 1970-talet? Hur gammal är egentligen skylten till Gerds pizzeria i Spånga? Mitt i reder ut frågan som många läsare har ställt sig efter reportaget om gamla neonskyltar i centrum.

Den röda skylten vid Gerds pizzeria i Spånga är en blandning av tidsepoker. När den andra delen monterades sjöng Robyn och Carl Bildt regerade landet. När den första monterades upp sjöng ABBA. Eller?

Nej, så var det faktiskt inte. Att skylten sattes upp på 1970-talet, som Lokaltidningen Mitt i skrev, var fel. I själva verket är den glädjande nog betydligt äldre än så, något som flera läsare har upplyst redaktionen om. En av dem är Henry Aspeqvist.

”Den gode pizzabagaren i Spånga Centrum har bra reda på sina pizzor (jättegoda) men inte lika bra reda på skyltens historia. Den är inte från 1970-talet och inte Gerds konditori heller”.

Så inleder Henry sitt mail. I det reder han ut hur gammalt Gerds konditori egentligen är.

”Gerd var med från början. Sigge Kållberg byggde huset och invigde det 1947 med sin butik Sigge Cykel och Sport. Bland de första hyresgästerna ingick Gerds Konditori med neonskylten. Hon var granne med Sköldqvist Blommor och en trappa upp öppnade Folktandvården. Det lär vara dess första filial utanför Eastmansinstitutet”.