Ny plan för avloppstunneln har beslutats

Bromma reningsverk i Åkeshov.
Bromma reningsverk i Åkeshov.
Eric De Groat som bor på Ålstensgatan.
Eric De Groat som bor på Ålstensgatan.
Nu är man ett steg närmare den nya avloppstunneln som planeras byggas från Bromma till Henriksdal. Den 14 december beviljades Stockholm vatten tillstånd för bygget.

Nu har en ny detaljplan klubbats igenom för den avloppstunnel som planeras mellan Bromma och Henriksdal. Som Mitt i har berättat tidigare vill Stockholms Vatten lägga ned Bromma reningsverk därför att möjligheterna att bygga ut det reningsverket är begränsade, istället vill man förbättra reningsprocessen vid Henriksdals reningsverk och fördubbla kapaciteten där.

 

Den 14 kilometer långa avloppstunnel planeras att dras under jord från Bromma reningsverk via Nockeby, Höglandet, Ålsten och Smedslätten.

Många Brommabor har uttryckt oro för hur bygget kommer att påverka deras boendemiljö. Enligt tidigare beräkningar kommer ett 60-tal lastbilar om dagen att passera Alviksvägen under byggarbetstiden som sträcker sig över flera år. Utöver det är många rädda att deras hus inte ska klara belastningen av sprängningarna.

– Vi som bor längst ner på Ålstensgatan kommer höra mycket buller, Sen kommer det vara en lastbil här sju dagar i veckan i tre års tid. Det är helt bisarrt att de ska vara såhär det här området fullt med skolbarn och familjer, säger Eric De Groat som bor på Ålstensgatan.

När kommunfullmäktige fattade beslut om projektet ”Stockholms framtida avloppshantering” skulle det hela kosta 6,1 miljarder kronor och vara klart 2020. Men 2015 kom man fram till att det skulle kosta ännu mer pengar, kostnaden uppskattas bli 8,1 miljarder kronor och det hela beräknas vara klart till 2024. VA-avgiften behöver dessutom höjas med 3,5 kronor per kubikmeter.

– Jag som skattebetalare är orolig för hur de använder våra skattepengar och det drabbar alla i Stockholm. Det känns som om de skjutit från höften och det är vi som får betala genom chockhöjda avgifter för deras oförmåga att göra ordentliga beräkningar, säger De Groat.