ANNONS

Plan för akvarium i Islinge får kritik

Lidingös politiker vill ha ett akvarium vid Islingekajen.

Men kommunens planer kritiseras av byggkonsulten Bo Widerström. Han vill att områdets användning utreds mer.
ANNONS

Framtiden för markplätten bredvid Lidingöbron vid Islingekajen har stötts och blötts. Först ville en entreprenör bygga en marina, men det avblåstes i fjol. Redan då talades det dock om att tidigare Aquaria-ägaren Göran Flodin vill investera i ett nytt ”bro­akvarium” där. Och i förra veckan beslutade politikerna att gå vidare med akvarieidén.

Lidingöbon Bo Widerström var kritisk redan när kommunen ville samarbeta med marina-entreprenören i stället för att noggrannt utreda hur området kan nyttjas på bästa sätt för Lidingöborna. När ett område är så välbeläget och värdefullt kan man inte bara spontant säga ja till olika företagare som hör av sig, menar han.

– Jag tycker man måste se på helheten i området – hur kan man bäst använda det? Man måste noggrant utreda området i samband med arbetet med centrum- Torsvik- utvecklingen. Sen kan man eventuellt ta beslut om ett akvarium, säger han.

Lidingö stad har låtit en konsult värdera marken. Värderingen gjordes utifrån att marken ska användas för en museiverksamhet som inte väntas dra in så mycket pengar. Konsulten har bland annat tittat på arrendekostnader för Universeum i Göteborg och Hågelbyparken i Botkyrka och värderat marken till drygt 5 miljoner kronor, 1 500 per kvadratmeter.

Paul Lindquist (M), Lidingös kommunalråd är medveten om att bostäder skulle ge mer pengar, men det alternativet tror inte miljö- och stadsbyggnadskontoret på eftersom det är för mycket buller i området.

– Som kommun kan vi inte heller varje gång maximera vår intäkt och bygga bostadsrätter överallt. Och det här erbjudandet är en unik chans. Antingen tar vi den eller så säger vi nej, för erbjudandet står ju inte kvar och väntar, säger han.

Bo Widerström tycker att marken i väntan på utredning bör användas som etableringsyta när nya järnvägsbron byggs. Utan detta område blir det svårare och dyrare att bygga, vilket ger högre kostnader för Lidingös skattebetalare. Men Paul Lindquist håller inte med.

– Det kommer att finnas annan mark i området som mycket väl kan användas, även på Stockholmssidan.

ANNONS
Fakta

Start för plan

Lidingöbon Göran Flodin vill bygga ett akvarium på Lidingö, för pengar som han tjänat på Aquaria vattenmuseum på Djurgården.

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen ska starta planarbetet med akvariet.