Plan för hjälp till hemlösa saknas

Lidingö stad har inga riktlinjer för att hjälpa socialt och ekonomiskt svaga grupper till bostad. Detta innebär att kommunen bryter mot lagen.

Enligt en undersökning som Stockholms stadsmission har gjort är det bara 36 procent av storstadskommunerna som antagit nya riktlinjer för bostadsförsörjning sedan 2010. Detta trots att lagen kräver det.

Lidingö stad har enligt undersökningen inga antagna riktlinjer överhuvudtaget.

– Det innebär att politikerna bryter mot lagen. Det här är en jätteviktig framtidsfråga för hela Stockholmsregionen, säger Marika Markovits, direktor för Stockholms stadsmission.

Hon menar att det numera är fler grupper som riskerar att hamna i hemlöshet, till exempel äldre och barnfamiljer med låg inkomst.

– Men missbruk kan börja i vilken social inkomstgrupp som helst och jag är övertygad om att det finns personer i alla dessa grupper på Lidingö. Kommunerna måste säkra bostadsförsörjningen på sikt, säger Marika Markovits.

En handläggare på Lidingö stad jobbar med att ta fram riktlinjer, men något politiskt beslut väntas inte förrän till våren nästa år.

– Vi har alltid en lång rad ärenden att hantera men nu tar vi fram riktlinjer för att vi behöver göra det. Vi måste se till att vi har en bra bostadsförsörjning, säger kommunalrådet Paul Lindquist (M).

Hur ser du på att kommunen bryter mot lagen?

– Det är viktigt att se till det vi gör i sak. Till exempel håller vi på att ta fram ett nytt bostadshotell och vi har en ny översiktsplan för att kunna bygga mer. Lidingöborna är positiva till att bygga nytt men man vill inte ha det i sitt eget närområde. Det är en utmaning, säger Paul Lindquist.

Fakta

Tio kommuner utan riktlinjer

Enligt lagen ska kommunfullmäktige anta riktlinjer för bostadsförsörjningen under varje mandatperiod.

De kommuner i Storstockholm som inte har några antagna riktlinjer är förutom Lidingö även Danderyd, Huddinge, Järfälla, Norrtälje, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Vallentuna, och Österåker.

Källa: Stockholms Stadsmission, Boverket