ANNONS

Plan på boende för 852 asylsökande – Pehr Granfalk: ”En rejäl chock”

Migrationsverket vill öppna ett boende för uppåt 852 asylsökande i Solna.
Migrationsverket vill öppna ett boende för uppåt 852 asylsökande i Solna.
Migrationsverket planerar att starta ett asylboende med 852 platser i Solna. Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) är upprörd och har begärt möte med Migrationsverkets generaldirektör.

– Det är orimligt att Solna som den tredje minsta kommunen ska ha ett av Sveriges största asylboende, säger han.
ANNONS

Det var i ett brev den 2 juni som Migrationsverket meddelade Solna stad om att man avser att öppna ett boende med 852 platser för asylsökande i Solna. Oklart var i kommunen, och i vilken typ av anläggning.

– Det kom som en rejäl chock. Vi har inte fått någon information om det här tidigare. Det är uselt skött av Migrationsverket. De säger inte ens var de ska ha boendet. De har en plats som de upphandlar men vägrar berätta var, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Enligt Migrationsverket har man valt att inte informera om adresser för nya boenden på grund av risken för bränder på planerade asylboenden.

Planerna, och bristen på information, har fått Granfalk att begära ett möte med Migrationsverkets generaldirektör. Han säger att han vill ha svar på en mängd frågor.

– De har inte snackat med oss alls, de skiter i det, och det är väldigt märkligt. De är väl bara glada att de hittat en plats där de kan trycka in över 800 personer som de lämpar över ansvaret för på oss. Men med den knappa information vi har idag famlar vi i mörkret, det är omöjligt att planera ett bra mottagande. Är det barn, vuxna eller familjer som kommer?

Pehr Granfalk säger att staden har tagit ett stort ansvar för mottagande av ensamkommande barn, asylsökande och nyanlända. Tidigare i år skrevs mottagandet av nyanlända i Solna upp från 50 till 268 personer. Pehr Granfalk säger att Solnas mottagandesystem kommer att krascha om asylboendet förverkligas.

– Redan nu har vi tvingats ta till baracklösningen, och så adderar man över 852 personer. Det går inte ens att överblicka konsekvenserna. Det är orimligt att Solna som den tredje minsta kommunen ska ha ett av Sveriges största boende för asylsökande. Det skulle dränera oss på resurser.

Han tror att planerna kan skapa oro hos Solnaborna.

– Det här kan få folks solidaritet att vackla. Man kan ha världens största hjärta, men det här funkar inte.

ANNONS

Avtal om ett nytt boende kan tecknas den 21 september. Enligt Migrationsverkets prognos kommer cirka 80 000 asylsökande bo i anläggningsboenden vid årsskiftet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.