Ny plan ska rädda City

Roger Mogert.
Roger Mogert.
Torleif Falk.
Torleif Falk.
Bygg ut City, men med förnuft. Påbyggnader med mer än tre våningar kommer att stöta på patrull. Så kan stadens kommande riktlinjer sammanfattas. Men de är försenade och många av de stora projekten är redan igång.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert, S, och den nya stadsarkitekten Torleif Falk höll presskonferens vid lunchtid i dag. Presentation av planerna för utvecklingen av Stockholms City var rubriken.

Sedan det ena projektet mer uppseendeväckande än det andra dykt upp i stadsplaneringen (rivningen av Astoriahusets flygel, Nobel Center och Apples planerade flaggskeppsbutik i Kungsan för att nämna några) och vi stockholmare redan fått vänja ögonen vid högre hus och fler glas- och stålfasader (som nya Continental och Moodgallerian) har det flaggats för att det behövs riktlinjer. Fastighetsägarna vill ju gärna bygga högt och riva fullt funktionsdugliga hus men är mindre intresserade av att förlägga överkomliga bostäder i sina projekt.

Och visst fick vi en presentation. Men riktlinjerna är ännu inte klara, de väntas vara färdiga först till våren.

Torleif Falk kunde ändå säga en del om vartåt det kommer att luta.

– Stadsutveckling tar tid och kräver eftertanke, sa han. Det gäller att vi inte trivialiserar City och sänker den höga standarden på de byggnader som finns.

Samtidigt betonade både han och Roger Mogert att City är motor inte bara i staden utan för hela landets ekonomi. Så det gäller att få till en balans mellan att värna det som finns och att ge utrymme för både turister och näringsliv.

För som bekant håller en hel del företag på att flytta sina kontor från city till lokaler utanför stan. Och detaljhandeln känner av konkurrensen från handelsplatser som Kungens kurva eller Mall of Scandinavia.

– Skälet till att det investeras det så mycket i City just nu är att det varit på väg att tappa attraktionskraft, säger Roger Mogert. Utan investeringar försvinner jobb ur City. Om vi låter alla cityfunktioner flytta till Norrort får vi ett ödsligare City. Men låter vi marknaden styra fritt kan det blir som i London. Då blir staden som en missanpassad julgran, säger Mogert och travesterar Fred Åkerström. Vi vill utnyttja investeringsviljan men kanalisera och se till helheten.

Riktlinjerna kommer alltså först till våren. Frågan är om de hinner påverka när så mycket redan är igång.

– Det är ganska mycket som kan påverkas, västra City till exempel. Där blir det viktigt hur högt man får bygga och hur det påverkar omgivning. Men visst hade mitt jobb blivit lättare om jag haft riktlinjerna tidigare.

Kan vi vänta oss några initiativ från staden om nya icke-kommersiella funktioner i City?

– Den diskussionen för vi kontinuerligt med fastighetsägarna. Jag hoppas vi får till kultur på Brunkebergstorg och vi kommer definitivt att föra det resonemanget när vi bygger på överdäckningarna i Västra city. Där kommer det också att behövas samhällsservice som förskolor om vi mycket bostäder.