ANNONS

Planbrist stoppar spontanfotbollen

Abdi Ahmed tar sats...
Abdi Ahmed tar sats...
...är beredd...
...är beredd...
..och tar sats mot mål.
..och tar sats mot mål.
Planbristen gör att klubbarna i västra Stockholm har svårt att hitta ­träningstider. Och vill du spela spontan­fotboll är det nästan kört. Av 53 fotbollsplaner är bara tre öppna för spontanfotboll.
ANNONS

– Alltså,  det är svårt att förklara känslan, allt finns med och ryms inom fotbollen. Man vinner, man förlorar, och vill ha revansch. Jag hinner känna alla känslor, säger Abdi Ahmed, 19 år.

Det är därför han och hans kompisar spelar boll. Varje dag efter skolan träffas de.

Ofta bokat

Planen han står på är bokad av ett knattelag från Kälvesta. De använder bara en tredjedel av planen. På andra sidan tränar ett handbollslag ett fyspass. Den här onsdagskvällen får alla plats på planen, med lite god vilja. Men så är det inte varje gång.

– Ofta när vi spelar kommer andra lag som bokat planen. De händer att de inte är schyssta och säger: ”stick härifrån, det är våran tid”. Ibland blir man irriterad och det har hänt att man sparkat bort deras bollar för att man blir arg, säger Ajob Hassan, 16 år.

Ajob Hassan, 16 år och Abdi Ahmed, 19 år.

Alla klubbar som Mitt i pratar med i västra Stockholm berättar att de nästan varje träning måste köra iväg unga från planen som spelar spontanfotboll.

– Det är ett problem och det är inte -roligt att behöva be dem att flytta sig. Vi brukar in i det sista försöka låta dem spela på en del av planen tills vi behöver den själv, säger Stefan Nerlich, tränare i Hässelby SK.

Spela på grusplan

Likadant ser det ut i Rinkeby och Kista där spontanspelare hänvisas till ojämna grusplaner som trampats ner under många år, asfalterade skolgårdar med järnmål eller så kallade kaninburar, inhägnade små ytor i bostadsområden.

ANNONS

– Det behövs fler planer. Då är unga där och inte i centrum, säger Martin Strömberg, sportchef i Kista Galaxy.

I hela västra Stockholm finns, enligt idrottsförvaltningen, bara tre planer som är öronmärkta för spontanboll. En i Spånga, en i Tensta och en i Rinkeby-Kista. I Hässelby- Vällingby och Bromma finns det ingen. Och de etablerade lagen och klubbarna har svårt att få tider.

– Vi har över 250 lag och svårt att få plats till våra egna lag. Våra yngsta lag måste spela på ängar i området. Det är klart att det slår extremt hårt mot dem som vill spela spontanfotboll, säger Oscar Theren, säger föreningsutvecklare i Brommapojkarna.

Hugo Tisljarec, Viktor Wedin och Adam Casserdahl spontanspelar på Ängby IP.

Erik Sandsten, tränare i samma klubb,  fyller i:

– Vi har försökt suga upp spontanspelarna i lagen men man kan inte vara hur många som helst, då blir det ingen kvalitet på träningen. Det är synd för det finns jättemycket talang i väster-ort, som man tappar när det inte finns plats, säger han.

Egen förening

En del av spontanfotbollsspelarna vill inte vara med i klubbar. De spelar hellre med sina kompisar. Nu har Abdi Ahmed och hans vänner lyckats organisera sig och bildat en förening genom Unga i Västerort, så nu kan de också boka planerna, men det finns sällan tider.

– Vi hittar vägar själva för att vi måste. När sedan lamporna på planen släcks vid 21-22-tiden brukar en del köra hit bilar och sätta på helljusen. Då kan man spela nästan hela natten, säger Abdi Ahmed.

Ungdomsledaren Garip Gunes och Elias 13 år.

Fakta

53 planer – bara tre för spontanspel

Bromma:

11–mannaplan konstgräs 5 stycken
7–mannaplan konstgräs 6 stycken
7–mannaplan grus 4 stycken
9–mannaplan natur/rugby 1 stycken
Totalt: 16 planer
Ingen fotbollsplan är öronmärkt för spontanfotboll

Hässelby-Vällingby:

11–mannaplan konstgräs 6 stycken
7–mannaplan konstgräs 6 stycken
9–mannaplan naturgräs 1 stycken
11–mannaplan naturgräs 1 stycken
11–mannaplan grus 2 stycken
Totalt: 16 planer

Ingen fotbollsplan är öronmärkt för spontanfotboll

Spånga-Tensta:

11–mannaplan naturgräs 3 stycken
11 – mannaplan konstgräs 4 stycken
7 – mannaplan konstgräs 2 stycken
7 – mannaplan i sporthall 1 stycken
11 – mannaplan grus 2 stycken
7 – mannaplan grus 2 stycken
Totalt 14 planer
Två planer, Spånga IP 4 och Elinsborgs BP, används för spontanfotboll

Rinkeby-Kista

11-mannaplan naturgräs 1 stycken
7–mannaplan grus 3 stycken
7–mannaplan naturgräs 1 stycken
11–mannaplan konstgräs 2 stycken
Totalt: 7 planer
En plan, Rinkeby BP används för spontanfotboll.

Fakta

Här finns det chans att få spela

Även om det råder akut brist på planer för spontanfotboll så finns det de som arbetar hårt för att bollarna ska ha någonstans att rulla i västerort.

1. Nattfotboll. För ett år sedan startade Brommapojkarna nattfotboll på Grimsta IP. Spontanfotbollen är öppen för alla på lördagar, men riktar in sig på ungdomar och unga vuxna i åldern 12– 25 år. Anordnas i samarbete med 2nd Chance, Good Sports, Vällingby City och Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning. BP har även föreslagit att man ska anlägga konstgräs på grusplaner i Abrahamsberg och Åkeshov. 

2. Drive in-fotboll. Vår stad (tidigare Djurgårdsandan) anordnar Drive In-Fotbollen i Ärvingehallen (Kista), Rinkeby ungdomens hus, Tenstahallen och Spånga fotbollshall (bilden). Drive In-Fotbollen kan enklast beskrivas som organiserad spontanfotboll dit ungdomar är välkomna på helger, fredag kväll till söndag kväll. I snitt deltar 600 ungdomar i Drive In-Fotbollen varje vecka, enligt Vår stad. Ungefär hälften av besökarna uppger att de inte tillhör någon förening.

3. Spontanfotbollsplan i Husby. Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning fick
i år cirka en miljon kronor i donation av UEFA för att bygga en konstgräsplan för spontanfotboll i Husby, det beslutades i januari i år. Den byggdes på grusplanen där Lofotenparken ligger –  en konstgräsanläggning för spontan­fotboll som är 40 gånger 20 meter stor. Invigningen ägde rum i maj i år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.