ANNONS

Planen: Flytta Rödingarna till Överjärva

Rödingarna vid Kolonnvägen, precis innan de flyttades.
Rödingarna vid Kolonnvägen, precis innan de flyttades.
Efter två år kan frågan om Rödingarnas framtid vara på väg mot en lösning. Solna stad föreslår att de 100-åriga husen flyttas till Överjärva gård.
ANNONS

För knappt två år sedan flyttades Rödingarna från sin ursprungliga plats vid Enköpingsvägen-Kolonnvägen, där de stått i över 100 år. Husen behövde flyttas för att ge plats åt en ny av- och påfart upp till Enköpingsvägen.

Protesterna mot flytten var starka, men den 22 maj 2014 fraktades de iväg och ställdes upp längs med Överjärva gårdsväg.

Nu kan det vara dags för en ny flytt – en slutgiltig. Särskilt långt blir det inte. Den nya planen är att placera dem på Överjärva gård, menar Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.

Den nuvarande ladugården, som är i dåligt skick, skulle rivas och istället upplåtas åt Rödingarna, som skulle bilda en ny spännande entré till gården.

Platsen är bra av flera skäl, menar han. Dels ligger Överjärva intill järnvägen, vilket knyter an till Rödingarnas historia som bostäder åt SJ:s personal, och dels är platsen öppen för allmänheten.

– Det blir en bra publik placering som gör att man kan besöka dem. Vi får fundera på vilken typ av verksamhet som skulle passa att ha där. Vi tänker i samband med detta starta en diskussion med Järnvägsmuséet och se om de vill göra något med oss.

Ärendet ska upp i kommunstyrelsen den 7 mars. I ärendet föreslås att det kommunägda bolaget Råsunda Förstads AB lämnar mark på Överjärva där husen kan placeras. Solna stad ska dock fortsatt vara ägare av husen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.