Trots att Tyresö och Haninge är grannar är det inte helt enkelt att ta sig mellan kommunerna med kollektivtrafik. Antingen får man ta sig till Gullmarsplan och byta, eller hoppa på den tungt belastade buss 840.

Men nu är man ett steg närmare en expressbuss mellan kommunerna. Nyligen beslutade stadsbyggnadsnämnden i Haninge att gå vidare med planerna för en expressbusslinje mellan Handen och Tyresö.

Den nya linjen dras på samma sträcka som buss 840 mellan Tyresö och Handens station går i dag.

– Den här linjen behövs för att förbättra framkomligheten i Stockholms län. Allt fler flyttar till Haninge och kommunen växer, då måste det finnas kommunikationer så man kan bo och verka här, säger Martin Strömvall (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Tanken är att linjen ska minska restiden på sträckan med 8–9 minuter. För att linjen ska bli av krävs dock flera åtgärder. Haninge kommun föreslås bekosta och åtgärda bland annat en fri högersväng från Gudöbroleden mot Söderbyleden, en ny busshållplats i höjd med Port73 och gång- och cykelanslutningar till nya busshållplatser utmed Gudöbroleden.

– Vi ska nu börja göra en plan för de åtgärder som måste göras på Gudöbroleden. När vi får klartecken från regionen och Trafikverket så kommer vi börja avsätta pengar. Vi kommer göra våra åtaganden men det är flera aktörer med i det här, säger Martin Strömvall.

Ingen prislapp ännu

Totalt uppskattas kostnaderna uppgå till drygt 16 miljoner kronor för Haninge kommuns del i projektet.

Tyresö kommun ska skriva under avsiktsförklaringen efter sommaren. Planen är att Tyresö ska bygga om korsningen Bollmoravägen-Njupkärrsvägen för att rymma körfält för kollektivtrafik. Hållplatserna behöver också moderniseras och några refuger ska tas bort. Vad notan för kommunen blir är inte klart.

Klart om sex år

Göran Norlin, enhetschef för hållbarhet och mobilitet i Tyresö, ser stora fördelar med den nya linjen. Bland annat kopplas de regionala stadskärnorna ihop och ett hållbart resande gynnas.

– Det ger barn och unga större frihet med ett välfungerande transportsystem utan behov av eget fordon, skriver han.

Linjen är den första etappen på Expressbusslinje J1 som ska förbinda Täby och Tyresö via Flemingsberg och Handen.Förhoppningen är nu att sträckan mellan Tyresö och Handen C ska vara klar 2030.