Inga planer på att öppna Hjorthagens uppgång

Moderaterna stödjer SL:s linje att inte ha vanliga öppettider i vissa t-baneuppgångar.
Moderaterna stödjer SL:s linje att inte ha vanliga öppettider i vissa t-baneuppgångar.
Majoriteten planerar inte att öppna Hjorthagens t-baneuppgång. S och MP:s förslag om normala öppettider avfärdas som ett ofinansierat förslag, utan ansvar för helhelten.

Claes Wersäll (M) tycker det är ansvarslöst av S och MP att presentera ett ofinansierat förslag, som inte ser till helheten.

Lite som att ha alla kläder på sig, men upp och ned och ut och in – samtidigt.” Det skriver Claes Wersäll, Stf. chef på Trafikroteln och pressekreterare för Moderaterna i Stockholms läns landsting till Mitt i Östermalm.

Det är i en gemensam skrivelse till landtsingets trafiknämnd som S och MP kräver att man öppnar t-baneuppgången i Hjorthagen även sena kvällar, nätter och tidiga morgnar igen. ”Det är inte acceptabelt att hjorthagsbor, då dörrar och spärrar är stängda, ska tvingas ta taxi eller gå den branta backen genom träd och buskage”, skriver man.

Kostar SL miljoner årligen att ha vanliga öppettider

Enligt SL:s analys är det bara runt 10 personer som använder sekundärentréer mellan 23.30 och 05.30, däribland Hjorthagens uppgång. Med vanliga öppettider på sekundärentréer kostar det SL miljoner årligen. Att spara in de pengarna tycker moderaterna är försvarbart. 

Claes Wersäll påpekar att det går att gå ut från Hjorthagens uppgång, och att öppettiderna bara kortats med 10 minuter på morgonen. Men då glömmer han att den stänger 23.30. Det är mer än en och en halv timme tidigare än Ropstenuppgångens stängning.

”S ansvar att uppnå trygghet”

Istället för att berätta hur majoriteten tänker bemöta S och MPs förslag trycker Claes Wersäll på att det är markägaren Stockholms stad, där S styr, som ska se till att vägen från Ropstens uppgång är trygg och upplyst.

”Vad gäller synpunkter på den väg man måste ta till den primära ingången, via kringliggande miljöer såsom trappor, buskage och trottoarer med dålig vägbelysning, så är det beklagligt att det inte finns bättre belysning och miljö på väg till eller från stationen. Detta har också trafikförvaltningen påpekat för ansvariga Stockholms stad där Socialdemokraterna styr, då det är staden som är markägare, i syfte att uppnå en bättre trygghet för resenärerna,” säger han.

Moderaterna vill inte säga att att de inte kommer ta hänsyn till Hjorhagens tider. ”…trafikförvaltningen kommer återkomma senare i denna fråga,” skriver Claes Wersäll.