ANNONS

Stora planer för kvarter mitt på Östermalm

En grönare park i korsningen Styrmansgatan/Linnégatan.
En grönare park i korsningen Styrmansgatan/Linnégatan.
Mary Anne Vardy, fastighetschef på Statens fastighetsverk.
Mary Anne Vardy, fastighetschef på Statens fastighetsverk.
Nu storsatsar staten på Östermalm. Kvarteret Krubban ska få lekpark och kanske till och med ett orangeri med servering.
– Det blir som en oas för människorna som bor runtomkring, säger Mary Anne Vardy, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.
ANNONS

Kvarteret Krubban som ligger insprängt mellan Storgatan, Styrmansgatan och Linnégatan rymmer mängder av historiska byggnader. Oxenstiernska Malmgården från 1700-talet, regementsbyggnaderna från 1800-talet och Historiska museet från 1940-talet.

Men hittills har inte ytorna mellan husen utnyttjats till fullo, det vill nu Statens fastighetsverk ändra på.

Delvis klart i juli

Tidigare låg en förskola placerad i den här delen av kvarteret men sedan den flyttades till Ridhuset och Exercishuset på samma tomt 2012, har platsen stått tom.

– Vi har funderat länge på vad man ska göra på tomten. Men nu har vi sagt att vi vill göra en oas för människorna som bor runtomkring, säger Mary Anne Vardy,  fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Malmgården kommer att omgärdas av gräsytor med kanter av gatsten och blommande planteringar från mitten av juli. Och nästa sommar kommer en stor lekplats med historiskt tema att vara på plats i korsningen Styrmansgatan/Linnégatan. Den kommer Östermalms stadsdel att finansiera och montera.

Inspiration från Djurgården

Och mer är att vänta. Statens fastighetsverk har varit på Djurgården och låtit sig inspireras av Rosendals trädgård och nu har de konkreta funderingar på att bygga ett orangeri med servering på tomten.

– I så fall står vi för investeringen och arrenderar ut lokalen.

Fakta

Det här är på gång

Nya gräsytor, träd och sittplatser runt Malmgården och hörnet Styrmansgatan/Linnégatan.

Lekplats med historiskt tema i hörnet Styrmansgatan/Linnégatan.

I trädgårdens mittaxel, framför Malmgården, har Statens fastighetsverk planer på att anlägga ett orangeri med växtförsäljning och café.