ANNONS

Sop-planer oroar närboende

Kommunen planerar en ny uppsamlingsplats för sopor i Enebyberg.
Kommunen planerar en ny uppsamlingsplats för sopor i Enebyberg.
Johan Holmberg är orolig för vad som ska hända med hans tomt – när kommunen planerar en ny uppsamlingsplats för sopor i Enebyberg.
– Den ska ligga två meter från min gräsmatta, utan att jag har fått någon information om det, säger han.
ANNONS

Trots invändningar beslutade kommunen att den lämpligaste placeringen av sopkärlen är på platsen nära Johan Holmbergs tomt i Hallongränd i Enebyberg. Bakgrunden är att gatan bakom hans, där det finns ett radhus med pensionärsboende, är för trång. På grund av arbetsmiljöskäl för sophämtarna har ett hämtstopp införts för de bostäderna. I stället ska soporna hämtas på en annan plats – bredvid Johan Holmbergs tomt.

– Det skulle förstöra vår baksida. I stället för att se grannhusen ser vi sopkärl. Sen återstår det ju att se vad det innebär vad det gäller lukt och råttor och så vidare. Vi är också oroliga för att det blir sämre trafiksäkerhet. Vi som bor här har barn som springer till en busskur på baksidan, om det står en container i vägen syns de inte lika bra för bilarna, säger han.

Enligt honom fanns det två olika förslag på platser som kommunen tittade på för sopkärlen. Samfällighetsstyrelsen i området rekommenderade det andra alternativet. Men så blev det alltså inte.

– Trots alla invändningar har kommunen ändå beslutat att den kommer ligga här. Det andra förslaget ligger närmare pensionärsboendet, så att de skulle få kortare att gå. Jag förstår inte varför man inte valde den platsen. De beslutar tvärt emot vad vi medborgare föreslår, utan att ens kontakt mig som berörs, säger Johan Holmberg.

Tomas Wikvist, projektledare på Danderyds kommun, säger att man valde det här alternativet eftersom kommunen äger den marken. Marken vid det andra alternativet ägs av samfälligheten.

– I själva verket handlar det om två sopkärl. Det kommer inte att byggas något hus över dem. Det här handlar om att försöka åtgärda en akut situation, i och med hämtstoppet. Vi har ansökt om ett tillfälligt bygglov, sen är det upp till bygglovsenheten att titta på det, och ta närboendes önskningar i beaktande. Precis som när vilken privatperson som helst ansöker, säger han och fortsätter:

– Sedan finns det planer längre fram i tiden på att erbjuda hela området full sortering med en sopstation. Men det är ingenting vi gör utan att kommunicera med de som bor där först. Och hör deras åsikter.

 

 

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.