ANNONS

Studentboende på väg

Studentbostäderna skulle kunna byggas i skogsområdet till höger på bilden. Till vänster ses Plantagen vid Enebyängens handelsplats i Enebyberg.
Studentbostäderna skulle kunna byggas i skogsområdet till höger på bilden. Till vänster ses Plantagen vid Enebyängens handelsplats i Enebyberg.
I samband med att tågstationen i Enebyberg ska byggas om och bli säkrare undersöker kommunen nu om även 173 studentlägenheter, 19 radhus, ett flerfamiljshus och fler butiker kan byggas i området.

En sådan utbyggnad kräver dock många kapade träd.
ANNONS

Roslagsbanans station i Enebyberg ska byggas om 2018. Anledningen är att stationen måste bli säkrare efter flera svåra olyckor vid järnvägsövergången. Bland annat ska gång- och cykelvägar samt en bilväg byggas under järnvägen.

I samband med de nya planerna för järnvägsstationen blev det aktuellt att undersöka om inte området i närheten kan utvecklas. I våras beslutade kommunstyrelsen därför att ge tjänstemännen i uppdrag att utarbeta en detaljplan för området med ny bilväg under Roslagsbanan, 173 studentbostäder, radhus, ett flerfamiljshus och fler butiker i handelsområdet.

I detaljplanearbetet ska man bland annat undersöka om studentbostäder kan placeras i ett skogsområde nära den bullrande motorvägen.

Hans Lemnelius som bor i Enebyberg tycker att det är bra att studentbostäder byggs på den föreslagna platsen.

– Studenterna får nära till stan med tåg och buss. Jag tycker även att det ska byggas en tåghållplats nedanför studentbostäderna, ­säger han.

Olle Reichenberg (M), ordförande i kommunstyrelsen, framhåller att grönområdet inte är särskilt välskött och därför inte kommer att saknas.

– En entreprenör har ett förvaringsställe där och området är inte särskilt inbjudande för de när­boende.

Även han anser att platsen passar bra för studentbostäder efter­som den ligger nära kommunikationer in till universitet och högskola. Studenterna har oftast inte bil och det är en miljövänlig aspekt, tillägger han.

Naturskyddsföreningen är dock inte glada över förslaget att bygga studentbostäder på området som består av en gammal skog med höga träd.

ANNONS

– Det är förskräckligt om de tar den sista gröna biten av den gröna länk som sträcker sig ända från Nationalstadsparken och vidare mot Ekebysjön, säger Eivor Niklasson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Danderyd.

Naturskyddsföreningen var även emot bygget av Enebyängens handelsområde som också var en del av den gröna länken.

– Den gröna länken är en spridningskorridor för växter och djur, understryker Eivor Niklasson.

Framåt vårvintern blir det samråd om detaljplaneförslaget med grannar och andra intressenter uppger Martin Wernersson, plan­arkitekt i Danderyds kommun.

Fakta

Planer på butiker och bostäder

Så här ser den föreslagna bebyggelsen nära Enebyängens handelsplats ut.

1. 173 studentlägenheter.

2. 19 radhus.

3. Möjlig plats för ett fler­bostadshus.

4. Möjlig plats för nya butiker för utbyggnad av handel.

Källa: Danderyds kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.