Planer på ny träff har gått i stöpet

Kommunen sade upp samarbetet med IFD i Hästhagen för att starta en liknande verksamhet.

Men planerna gick i stöpet och den före detta träffpunktens­ lokaler gapar tomma.

I sex år drev Individuell Förening Direkthjälp (IFD) café och second-handbutik i Butikskällan i Hästhagen. Kommunens socialpsykiatri betalade för att psykiskt sjuka långtidsarbetslösa skulle arbetsträna där och sammantaget ansågs IFD vara en mysig och uppskattad träffpunkt.

I december 2010 bestämde dock politikerna i socialnämnden att Värmdö kommun skulle ta över driften av verksamheten. Man ansåg­ inte att pengarna för arbetsträningen användes rätt.

Ett och ett halvt år senare står lokalerna fortsatt tomma och Värmdö kommun har sagt upp hyreskontraktet med Värmdö bostäder.

Bakgrunden är bland annat att den lokala hyresgästföreningen tidigare i våras startade ett upprop mot att psykiskt sjuka skulle få vara där. Argumentet var att det inte var lämpligt att ha psykiskt sjuka i ett så pass barntätt område.

– Personligen tycker jag att det är fruktansvärt att säga så. Det här är ju dessutom till viss del samma grupp människor som var där innan, säger socialnämndens ordförande Stefan Dozzi (KD).

Ungefär samtidigt bestämde Värmdö bostäder att hyran fortsättningsvis skulle höjas till en mer marknadsmässig nivå – något kommunen inte är beredd att betala.

Stefan Dozzi tycker ändå inte att IFD kastades ut i onödan.

– Vi hade planerat att starta vår verksamhet i Hästhagen länge och så kom det här. Det kunde inte vi veta, säger han.

När Lokaltidningen Mitt i Värmdö ringer upp Mirjam Pätsi Ullberg som drev IFD för att höra hur hon tycker att kommunen hanterat det här, suckar hon bara och säger att det är en skamfläck.

– Vi hade en fantastisk mötesplats för gamla, unga och arbetslösa. Narkomaner och alkoholister har fått en andra chans hos oss. Nu står lokalerna och förfaller, säger hon.

Sedan nyår driver hon själv ett nytt IFD, fast i mindre tappning på Mariaplan. För tillfället är det stängt, men planen är att öppna igen i september.

Kommunens socialpsykiatri har hittat andra lokaler hos Svenska Missionskyrkan på Skärgårdsvägen. Problemet är att man nu står med dubbla hyror.

– Vi håller på att försöka ta oss ur kontraktet med Värmdö bostäder, men vi vet inte om det lyckas, säger Stefan Dozzi.

Vi hade en fantastisk mötesplats.mirjam pätsi ullberg ifd